Tarihe saygısızlık!

Tac'ül Vezir Türbesi bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden yıkılmaya yüz tuttu. Kültürpark'ın sembollerinden olan tarihi türbenin etrafına bazı bilinçsiz kişiler tarafından çöp atılıyor ve tuvalet ihtiyacı gideriliyor

Konya'nın merkezinde bulunan Tac'ül Vezir Türbesi kaderine terkedildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden düzenlenerek, hizmete açılan Kültürpark'ın içerisinde bulunan tarihi türbe bakımsızlık ve ilgisizlikle karşı karşıya. Anadolu Selçuklu Devleti vezirlerinden olan Vezir Taceddin Mehmet'e ait alan türbenin etrafına çöpler atılıyor. Bazı kendini bilmez kişiler tarihi türbenin etrafında tuvalet ihtiyacını bile gideriyor. Türbenin etrafı pis kokular yayılıyor. Türbenin kesme taşları dökülmeye başladı. Her gün binlerce insanın geçtiği parkta bulunan türbenin temelleri yıkılmaya başladı. Kesme taşlardan yapılan türbenin gövdesinde ve çatısında da çatlaklar meydana gelmiş durumda.

VEZİR TACEDDİN'İN KEMİKLERİ SIZLADI

Tarihi türbeye yapılan bu saygısızlık ve ilgisizlik Selçuklu Devleti'nin başarılı vezirlerinden olan Vezir Taceddin Mehmed'in kemiklerini sızlattı. Büyükşehir Belediyesi ve Konya İl Müftülüğü'nün yakınında bulunan Tac'ül Vezir Türbesi'nin içler acısı hali yetkililerin bile dikkatini çekmemiş. Türbenin etrafındaki nahoş görüntüden rahatsız olan vatandaşlar, ilgisizliğe tepki göstererek, şunları söyledi: "Kendini bilmez kişiler yüzünden tarihi şahsiyetlerin yattığı türbeler çok kötü bir hale geldi. Parkın güvenlik kameralarıyla izlenmesine rağmen türbenin etrafında böyle olayların yaşanmasına bir anlam veremiyoruz. Tarihi türbenin bakımsız hali ise hepimizin yüreğini yaralıyor. Yetkililerin gereken önlemleri almasını ve türbenin bakımdan geçirilmesini istiyoruz."

TACÜL VEZİR MEDRESESİ TARİHİ

Konya Dede Bahçesi’nin doğusunda bulunan Tacül Vezir Medresesi ile Türbesi’ni Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Vezir Taceddin Mehmed 1239-1240 yılında yaptırmıştır. Vakıf kayıtlarında bu medresenin yanında hanikâh, mescit ve türbe olduğu yazılıdır. Medresenin giriş ve hücreleri yıkılmıştır. Medrese ile ilgili eski fotoğraflardan anlaşıldığına göre, avlulu, revaklı ve girişin ekseninde ana eyvanı olduğu görülmektedir. Bu ana eyvanın sağında türbe, solunda da kubbeli kışlık dershanesi bulunuyordu. Medrese kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. Kemer ayaklarında tuğlalara yer verilmiştir. Sekizgen gövdeli kümbetin yerden 1.70m’lik alt bölümü sıralı moloz taş duvar, yukarısı ve külahı tuğladır. Güneydoğu yönündeki kapısından girilir.

Kümbetin içinde üç tane mezar vardır. Biri 1337’de ölen, Tacülvezirin torunu Celaleddin Kasım Beyindir. Kasım Bey’den beş yıl sonra ölen Tacülvezirin torunu 1342’de Şeyh Sureti’nindir. Üçüncü mezarın kime ait olduğu ve tarihi bilinmiyor.s Bazı kaynaklarda dört mezar olduğu söylenir.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri