KONDA Araştırma Şirketi'nin kurucusu ve Radikal Gazetesi köşe yazarı Tarhan Erdem, hükümetin ikinci Kürt açılımı adımını ve sürece ilişkin öngörülerini anlattı. Akşam'dan Şenay Yıldız'a konuşan Tarhan, '5-10 yıl içerisinde Öcalan'ın Meclis'te olması fikrine alışmalıyız. Benim gibi çok sayıda insan böyle düşünüyor' diye konuştu.
ÖCALAN'I 5-10 SENE SONRA MECLİS'TE GÖRMEYE ALIŞMALIYIZ
- Bu süreçte silahsızlanma meselesi sorunlu bir alan. 'Önce silahı bıraksınlar' yaklaşımı dünyadaki örnekleri de düşününce ne kadar gerçekçi?
Burada bir gayrimenkul pazarlığından bahsetmiyoruz. On binlerce insanın hayatını etkileyecek bir şeyden bahsediyoruz. Yani 'Silahları bıraksınlar, Avrupa'ya gitsinler' peki sonra? On binlerce insanın öldüğü bir meseleden söz ediyoruz, o adamların sırtında çok önemli meseleler var. Karayılan, Hasan Cemal'e 'Ben buraya piknik yapmaya gelmedim' demişti, biliyorsunuz. Olayın sonunu görmek isteyecektir. Onların içinde Türkiye'deki siyasi hayata katılacak olanlar da olacaktır. Bunu abartmamak da lazım. Öcalan da dönebilir. Yani Öcalan'ı 5-10 sene sonra TBMM'de üye olarak görmeye alışmalıyız. Öcalan'dır, Karayılan'dır veya bir başka bir insandır ama başka türlü olmaz. Bakınız bir adam hapishaneden bir tek cümle söyledi: 'Hedefimiz Kürt sorununun çözülmesi bağlamında silaha ihtiyaç duyulmayacak bir ortam'. Ve sadece bunu söyleyince 15 yaşındaki hırslanmış çocuklardan 80 yaşındaki insanlara kadar herkes, milyonlarca insan sustu. 'Efendim, bu adam orada kalsın. Ben buradaki adamlarla iş tutayım.' Böyle bir adam görmüyorum ortada! Öcalan bu işin doğal lideri.
BENİM GİBİ DÜŞÜNEN ÇOK
- Toplumun büyük kısmı yıllarca Öcalan'ı bebek katili olarak gördü. Şimdi milletvekili Öcalan fikrine toplum hazır mı sizce?
Hayır. İşte marifet orada. Onun için kimse 'gelecekte şöyle olacak, böyle olacak' diye konuşamaz, diyeni boğarlar. Benim herhangi bir iddiam olmadığı için bunları söylüyorum, rahatım; bundan 15 sene önce bana bunları söyletemezdiniz. Fikri bakımından demiyorum, siyasette işi olan bir adam bunu söyleyemez. Siyasette iddiası olmayan, olamayacak olanlar ancak bunu söyleyebilir. Ama Türk siyasi hayatında benim gibi düşünen çok adam var.
- Toplum buna hazırlanabilir mi?
Hazırlanabilir. Çünkü bu halkın çoğunluğunun lehine olan bir şey. Halk bunu anlar. Birtakım insanlar eleştirebilirler ama yapılabilir bu iş. Mesela Tayyip Bey Afrika'ya giderken o söylediklerinin olabilecek şeyler olduğuna kendisi inanıyor mu? Bence inanmıyor ama söylüyor. İnanamaz çünkü. Bu memleketin de huzura ihtiyacı var.