Tanrıkulu: Madeni Kapatmak İsteyince Devreye Giren 50 Kişi Kim?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’a, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden faciasında 18 madenci için arama kurtarma çalışmaları devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Madeni kapatmak...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan’a, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden faciasında 18 madenci için arama kurtarma çalışmaları devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Madeni kapatmak isteyince 50 kişi devreye giriyor” itirafında belirttiği 50 kişi kimlerdir?” diye sordu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan CHP’li Tanrıkulu’nun soruları şöyle:

- Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden faciasında 18 madenci için arama kurtarma çalışmaları devam ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in “Madeni kapatmak isteyince 50 kişi devreye giriyor” itirafında belirttiği 50 kişi kimlerdir?

- Türkiye de hangi maden ocaklarının kapatılmaması için devreye girilmiştir?

- Karaman Ermenek’teki maden ocağının kapatılmama gerekçesi nedir?

- Müfettiş raporlar ini değerlendirerek Ermenek’teki maden ocağının kapatılması kararını verme sorumluluğu kim/kimlere aittir?

- Ermenek’teki maden ocağı hangi bilimsel gorus, uzman raporuna dayanarak kapatılmamıştır?

- Has Şekerler Maden şirketine ait Ocak 2013 ve 2014 yıllarında hangi tarihlerde denetlenmiştir?

- Bu denetimlerde, söz konusu şirkete ait ocağın kapatılması yönünde görüş bildirilmiş midir?

- Söz konusu madende, müfettişlerin kapatma raporuna rağmen araya ‘ricacılar’ girmiş midir? Kişilerin ricası üzerine işçilerin hayatını ve iş güvenliğini hiçe sayarak maden faaliyete devam ettirilmiş midir?

- Söz konusu madenin kapanmaması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’ten ricada bulunan kişiler kim/kimlerdir? Bunların arasında milletvekilleri" işvereni, STK'lar ve bakanlar var mıdır? Varsa, kimlerdir? Söz konusu ‘rica’ hangi tarihte, hangi denetim raporu üzerine yapılmıştır?

- Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madeni işleten şirket, son 3 yıl içerisinde hangi derneklere, vakıflara ve kampanyaya maddi bağışlar yapmıştır?

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu sözleriyle araya bazı kişilerin girmesi nedeniyle usulsüzlüklere onay verdiğini itiraf etmiştir; bu durumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik görevden alınacak mıdır? Ya da istifasını sunması istenecek midir?”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri