Taner Yıldız: Işid Bizim Muhatabımız Değildir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak'ta bazı sahaların, blokların el değiştirmesine sebep olduğunu, çok ciddi bir siyasi iktidarsızlığa yol açtığını, ancak bunun bakış açılarını...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak'ta bazı sahaların, blokların el değiştirmesine sebep olduğunu, çok ciddi bir siyasi iktidarsızlığa yol açtığını, ancak bunun bakış açılarını değiştirmediğini belirterek, "Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hangi vesileyle olursa olsun bizim muhatabımız değildir. Enerji sektörüne yönelik bütün çalışmaları bu yönde yapıyoruz." dedi.

Bakan Taner Yıldız, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TUMMER) Başkanı Raif Türk ve beraberindeki heyetini bakanlıkta kabul etti. Ziyaret sırasında basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, Enerji sektörüne yönelik Irak’taki Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) muhataplarının olmadığını söyledi. Yıldız, ”Bağdat vardır resmi hükümet vardır. Irak Anayasası’nın getirdiği bir takım haklar vardır o da: Kuzey Irak’la alakalı haklardır. Şuana kadar yapılan özel hukuk hükümlerine tabi sözleşmeler ister kamu tarafından isterse özel sektör tarafından yapılmış olanlar devam etmektedir. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hangi vesileyle olursa olsun bizim muhatabımız değildir. Enerji sektörüne yönelik bütün çalışmaları bu yönde yapıyoruz. Tabi ki orada bazı sahaların, blokların el değiştirmesi söz konusu. Çok ciddi bir siyasi iktidarsızlık var ancak bu bizim bakış açımızı değiştirmiyor. Şuana kadar 7.8 milyon varillik bir sevkiyat yapıldı. 7’inci tanker de yüklendi ve o sevkiyat da yapıldı. Sevkiyatı yapılan Irak petrolüdür, Türkiye’nin petrolü değildi. Oluşan gelirler de yine Irak Anayasası’na göre kendilerinin belirlediği oranlarda olacaktır. Şuana kadar 6,5 milyon varillik sevkiyat yapıldı. Borulanmayla ilgili bazı çalışmalar yapıldığı için sevkiyat bugün itibariyle söz konusu değil. Ürettikleri kadarı iletilecektir, ilettikleri kadarıyla da sevkiyatı da yapılacaktır. Dünya’daki arz ve talep bunu bize söylüyor. Şuan ki ham petrol fiyatları itibariyle düşüş varmış gibi görünse de döviz fiyatlarındaki yükseklik bizim Türkiye’deki enerji maliyetlerini henüz istediğimiz orana düşürmemiştir. Bazı kalemlerde özellikle aldığımız fiyattan daha düşük fiyattan sattığımız mallar vardı. Hem ham petrol fiyatlarının hem de döviz fiyatlarının düşmesiyle ilgili beklentilerimiz vardır.“ dedi.

İRAN DOĞALGAZI

İran’dan daha fazla doğalgazın uygun fiyatlarla teklif edilmesi halinde kendilerinin de bu yönde taleplerinin olabileceğini söyleyen Yıldız, ”Bunlar tabi ileriye matuf şeyler. Bizim tahkimde konu ettiğimiz geriye dönük eksik teslimatlarla alakalı konulardır. Bu birbirinden bağımsız konudur. İleriye dönük kapasitenin artması geriye dönük bu davamızı etkilemiyor. Dolayısıyla o süreç farklı işliyor bu süreç farklı işliyor. Bugün itibariyle artan çok önemli bir miktar yok. Kış aylarında Kasım’dan başlayan Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında çok daha fazla olmasını istiyoruz. Önemli olan doğal gazın çok fazla ihtiyaç olduğu o 5 aydır. Dolayısıyla bizim İran’dan da Azerbaycan’dan da Rusya’dan da talebimiz özellikle o aylarda tam kapasite çalışmaktır. Allah kaza, bela vermesin tabi ki boruların patlaması ya da herhangi bir aksilik durumunda bizim için engel teşkil ediyor. Bakımları devam ediyor ve kışa da hazırlıklı olarak giriyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun, ”Bugün madenlerle ilgili çıkan bir haberde son 12 yılda kurulan maden şirketlerinin 36’sının AK Partili vekil, eski bakan veya partiliye ait olduğu ortaya çıktı. Bununla ilgili bir değerlendirmeniz var mı?” şeklindeki soruya Yıldız, ”Bir işin nasıl yapıldığını tarif edemeyenler, nasıl yapılmayacağıyla ilgili şeyler söylüyorlar. Kimler ruhsat alabilir, kimler müracaat edebilirler ama mesele bir memur olarak ben müracaat edemem. Ama özel sektörde gerekli şartları taşıyanlar başvurabilirler. Bir kere o sayı yanlış bir sayı. Yaklaşık 13 bin tane işletme ruhsatından bahsediyoruz. Her gün de ruhsat müracaatları yapılmaktadır. Biz gelen kişinin AK Partili olup olmadığına muhalefetten olup olmadığına bakmadan işlem yapıyoruz. Bizim ruhsat verme şartlarımız da böyle bir kalem bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri