Taner Yıldız: 90 Milyon Varillik Günlük Tüketimin Dengede Tutulması Gerekiyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız vatandaşın alım gücünün dahilinde kalınabilmesi için dünyada 90 milyon varillik günlük tüketimin dengede tutulması gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız vatandaşın alım gücünün dahilinde kalınabilmesi için dünyada 90 milyon varillik günlük tüketimin dengede tutulması gerektiğini söyledi. Enerji yatırımları ve enerji verimliliği ile ilgili Türkiye’de enerji konularını ilgilendiren herhangi bir husus olduğunda yüksek yatırım bölgelerine teşvik sağlandığını belirten Yıldız, “Bizler için, aileler için veya ülkeler için kazandığı para harcadığı ile sınırlıdır.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız Güney Kore’nin Daegu şehrinde düzenlenen '22. Dünya Enerji Kongresi’ne katıldı. Burada ‘Enerji Politikası Üçleminin Üstesinden Gelinme’ konulu oturumda konuşma yapan Yıldız, “Herhangi bir ülkede herhangi bir yatırım yapılıyorsa bunun tarife yoluyla vatandaş tarafından finanse edildiğini bilmemiz lazım. Bizim şunu çok iyi netleştirmemiz gerekiyor. Vatandaşın daima pahalı özel sektörün de ucuz bulduğu paradoksu çözmemiz gerekiyor. Hükümetler her iki konuya da kayıtsız kalamazlar. Türkiye yaklaşık 6-8 büyüme rakamlarını son on yılda sürdürebilir hale getirdi. Yaklaşık 8 milyar dolarlık bir yatırımı her yıl gerçekleştiriyor. Uluslararası sermaye ile beraber bunu gerçekleştirdiği için dünyadaki global krizden tutun da birçok kalem aslında her ülkeyi ilgilendiriyor.” şeklinde konuştu.

“Vatandaşların alım gücünün dahilinde kalabilmek şuanda dünyada 90 milyon varillik günlük tüketimi dengede tutabilmeyi gerektiriyor. Bunların yapılabilmesi için de liberalleşen ve gerçek ekonomi üzerinde rol oynaya bilecek bir finansman yapısı ve bir enerji sermayesinin oluşması gerekiyor." diyen Bakan Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: "Uluslararası sermaye şu anda her ülkede bunu belli karlılık oranları ile birlikte finanse etme durumda. Atlamamamız gereken önemli bir hususta şu, teknoloji sahipleri ile o ülkede yatırım yapanların ve vatandaşın arasında ne kadar adil paylaştırılıyorsa bu rakama o kadar daha fazla başarılı oluyor demektir. Uluslararası sermaye ile birleştirilecek hükümet politikalarının çevreye olan borcunu ödemek üzere kurgulaması lazım. Bunun mutlaka yapılması lazım. Kendimizden çok daha sevdiğimiz çocuklarımıza ve geleceğimize daha iyi bir dünya bırakabilmek adına...”

Türkiye’de uygulamaya geçen Enerji Hanım uygulamasından bahseden Yıldız, “Her ülkenin coğrafyası farklı, bütün yenilebilir enerji kaynaklarını öyle bir optimal noktada olması lazım ki, ben bunu koltuk değneklerine benzetiyorum koltuk değnekleri ile sürdürebilir şekilde yürüyemezsiniz. Bugün Dünya Enerji Kongresi’nde verdiği sübvansiyondan vazgeçen ülkeleri burada saymayalım. Ülkesine göre 17 milyar Euro, 30 milyar Euro civarında sübvansiyon verip de bu politikadan nasıl vazgeçerim diye düşünen ülkeler var. O zaman bu politikaların sürdürebilir olmasını sağlamak hükümetler için ene önemli noktalardan bir tanesidir.” ifadelerini kullandı.

Enerji yatırımları ve enerji verimliliği ile ilgili enerji tasarrufunu ilgilendiren herhangi bir husus olursa yüksek yatırım bölgelerine teşvik edildiğini dile getiren Yıldız konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu hem ülkemize, hem bölgemize hem dünyaya konulmuş bir katkıdır. Geleceğimize olan duyarlılığımızın en önemli göstergelerindendir. Bizler için, aileler için veya ülkeler için kazandığı para harcadığı ile sınırlıdır. Enerjinin verimliliği ve tasarrufu ile ilgili bir iş yapmak için ille de paranızın çok olması veya az olmasından bağımsız bir konudur. Dinimiz ve birçok din israfı yasaklamış. Olabildiğince israftan kaçınmak gerekiyor." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri