Tanap Türkmenistan Gazıyla Güçlenecek

Enerji zengini Türkmenistan, enerji alanında uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı.

Enerji zengini Türkmenistan, enerji alanında uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptı. Başkent Aşkabat'ta "AGİT Perspektifinde Enerji Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Yüksek Düzeyli Konferansı" yapıldı. Türkiye’yi temsilen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı konferansa iştirak eden Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkan Yardımcısı Tofig Gahramanov, Hazar doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP Projesi’nin Türkmenistan gazıyla gücünün daha da artacağını söyledi.

Azeri yetkili, Hazar bölgesinde Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan’ın ortaklaşa çalışabileceğini belirterek, Azerbaycan transit konusunda çok defa kendi tutumunu dile getirdiğini belirtti. Hazar bölgesindeki enerji kaynaklarının Azerbaycan üzerinden transit geçişi için bütün imkanlarını seferber etmeye hazır olduğunu belirten Gahramanov, Hazar’ın enerji kaynaklarının Avrupa’ya ulaşmasında Avrupa Birliği’nin hem de Türkmenistan’ın rolünün büyük olduğunu ifade etti.

SOCAR’ın Başkan Yardımcısı Gahramanov, Hazar doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP Projesi’nin de önemli olduğuna dikkat çekerek, bu projeyle 16 milyar metreküp doğalgaz taşımak hedeflendiğini ve bunun 6 milyarını Türkiye’nin istifade edeceğini belirtti.

Azeri yetkili, TANAP projesi için Azerbaycan gazıyla birlikte Türkmenistan gazının da önemli olduğunu kaydederek, Türkmen gazıyla bu projenin gücünün daha da artacağına inandığını kaydetti.

Türkmenistan’ın enerji inisiyatiflerini desteklediklerini kaydeden Gahramanov, ekolojik problemler gibi bazı sorunların aşılabilecek düzeyde olduğunun altını çizdi.

Türkiye ve Avrupa Birliği, Rusya’ya bağımlı kalmamak için alternatif enerji kaynak arayışı içerisinde bulunuyor. Bu nedenle, Hazar doğalgazını Avrupa’ya taşımak için bir tarafdan TransHazar Doğalgaz Boru Hattı Projesi, diğer tarafdan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi üzerinde yoğun çalışmalar sürüyor.

Türkmenistan gazını Avrupa'ya taşımak için Türkmenistan-Azerbaycan-Türkiye-Avrupa Birliği hattında oluşturulan ortak komisyonun çalışmaları sürüyor.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri