Sağlık açısından beyaz ekmekten daha faydalı olduğu bilinen ve uzmanlar tarafından da her defasında tüketilmesi tavsiye edilen tam buğday ekmeğinin tüketilmesinde istenilen oran yakalanamadı. Henüz tüketimi fazla yaygınlaşmamış olan tam buğday ekmeğinin az tüketilmesine ise fiyatının yüksek olması etken olarak gösteriliyor. Fırıncılar ise, talebin az olmasından dolayı fiyatın yüksek olduğunu vurguluyor. Şu anda Konya'da normal ekmek 60 kuruştan satılırken, tam buğday ekmeği de 75 kuruştan alıcı buluyor. Tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da tam buğday ekmeğinin fiyatının beyaz ekmekten neden daha fazla pahalı olduğunu sorduğumuz Konya Firıncılar Odası Başkanı Vedat Honça, bu ekmeğe talebin fazla olmamasından dolayı fiyatının yüksek olduğunu söyledi. Honça, değermenlerin tam buğday ekmeğini fazla üretmediğine dikkat çekerek, “Tam buğday unundan yapılan ekmeğin beyaz ekmekten daha sağlıklı olduğu biliniyor. Bu da buğdayın tüm minarellerinin tamamen özünün içinde olmasından kaynaklanıyor. Talebin az olmasından dolayı değermenlerimiz, un fabrikalarımız bu unu az üretiyor. Bu da istemeden de olsa fiyatın diğer unlara göre farklı tutulmasına neden oluyor. Bu ekmeğe talep az olduğundan dolayı, diğer unlar 50 kilogramlık çuvallarda satılırken, tam buğday unu 25 kilogramlık çuvallarda satılıyor. Yeni yeni 50 kilogramlıkları çıktı” dedi.
TALEP OLMAYINCA ÜRETİLEN DE İSRAF OLUYOR
Tam buğday ekmeği üretmenin zorunlu olduğunu aktaran Honça, fırınların da bu ekmeği az ürettiğini vurguladı. Honça, “Bizler fırında tam buğday ekmeğini çıkarsak dahi, ekmeği çoğu zaman satamıyoruz. İsraf oluyor. Pahalı olması bizi sıkıntıya sokuyor. Halkımız bu ekmeği tüketmek istediği zaman fiyatı göz ardı etmemesi lazım. Bizler de bunun tüketilmesini söylüyoruz. Bunun için, tam buğday ekmeğinin faydalarını yazdık fırınlarımıza. Afişler astık. Ama tüm bunlara rağmen, istenilen düzeyde tüketim sağlanamıyor” diye konuştu.
'TÜKETTİĞİMİZ EKMEĞİN ÇEŞİDİNİ BİLMELİYİZ'
Diyetisyeler de sağlık açısından tam buğday ekmeğinin tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Besin değeri olarak tam buğday ekmeğinin beyaz ekmeğe göre daha yüksek olduğunu belirten Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Beyza Özkan, insanların ekmek tüketirken dikkatli olması gerektiğini dile getirdi. Özkan, “Türkiye nüfusu dünyanın yüzde 1’lik bir kısmına tekabül ederken, Türk insanının tükettiği ekmek dünya ekmek üretiminin yüzde 5’ine tekabül ediyor. Dünya ortalamasının 5 katı ekmek tüketiyoruz. Ne yazık ki tükettiğimiz ekmekler dünya standartlarının altında kalacak şekilde sağlıksız” ifadelerini kullandı. Türk insanının günlük enerji ihtiyacının ortalama yüzde 44'ünü sadece ekmekten, yüzde 58'ini ise ekmek ve diğer tahıl ürünlerinden sağladığını vurgulayan Dyt. Beyza Özkan, “Temel besinimiz olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmemizde önemli bir yere sahip. Beyaz, kepek, çavdar, mısır, tam tahıllı, çok tahıllı gibi pek çok çeşidi bulunuyor. Vatandaşlarımız hangi ekmek çeşidini tüketmesi gerektiğini ve ne kadar tüketmesi gerektiğini çok iyi bilmeli. Yanlış ekmek tüketimi hem obeziteye, hem diyabete hem de israfa yol açmaktadır” dedi.
ESMER EKMEK DAHA SAĞLIKLI
Esmer ekmek kullanımının daha sağlıklı olduğunun altını çizen Özkan, şunları söyledi: “B grubu vitaminleri, çinko, magnezyum, selenyum, krom gibi mineraller, posa, fenol, fitat, saponinler gibi maddeler öz ve kepek bölümlerinde daha çok bulunur. Beyaz ekmekte öğütme işlemi sırasında kayba uğrayan B vitaminleri öğrenme ve kavrama fonksiyonlarının gelişimi, aneminin önlenmesi, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserin önlenmesinde önemlidir. Posa içeren esmer ekmeklerin, kan şekerini yükseltme oranı referansı değeri beyaz ekmeğe oranla daha düşük. Glisemik indeksinin düşük olması ve posa içeriğinin yüksek olması tokluk hissini de artırır. Gerek kan şekerinin ayarlanmasında gerekse de daha fazla tokluk hissi vermesi nedeniyle kilo kontrolünde esmer ekmek kullanımı beyaz ekmeğe oranla daha avantajlı. Posa, sindirim sistemi sağlığının korunmasında ve buna bağlı kolon kanser riskinin azaltılmasında önemli rol oynuyor.”
MUSTAFA ÖZÇELİK