Talip Atalay: Kıbrıs'ta Çözüm İçin Rum Kilisesi Kilit Aktörü Konumunda

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs'ta çözümün önündeki psikolojik engellerin ortadan kaldırılması için dini liderlerin önemli bir rol oynayacağını söyledi.İsveç Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası Sorumlusu...

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs'ta çözümün önündeki psikolojik engellerin ortadan kaldırılması için dini liderlerin önemli bir rol oynayacağını söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası Sorumlusu Johan Berglund’u ziyaret eden Atalay, dini liderlerin politikacılardan farklı bir dil kullanması gerektiğini ifade etti. Atalay, bu dilin evrensel barışı teşvik ederek politikanın işletilebilmesi için barış ortamı sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Atalay, "Kıbrıs'taki birçok sorun, çoğunlukla psikolojik engellerden kaynaklanıyor. Bu da adanın gerçek sorunlarını her iki topluluğun temsilcilerini bir araya getirerek ele alma fırsatlarını engelliyor. Dini liderler, bu aşamada oldukça önemli bir rol oynayacak çünkü tüm dinler, barışı ve kardeşliği salık verir." şeklinde konuştu.

Atalay, devam eden diyaloğun her iki topluluğun da birbirini tanımasını ve güven inşa etmesini sağladığını belirtti.

Talip Atalay, şöyle devam etti: "Kıbrıs Rumları arasında kilisenin halk üzerinde psikolojik bir üstünlüğü var. Kilise tarafından veto edilen bir barış anlaşması, halk tarafından da kabul görmez. Ayrıca Kilise, son iki yıldır ada sakinlerine önemli finansal destek sağlıyor. Bu nedenle Kilise, kilit aktör konumunda. İslamiyet, insanların dinleri ne olursa olsun komşularıyla görüşmesi gerektiğini; komşuların iyi muamele görme, komşuna zarar vermekten kaçınma ve komşularınla işbirliği yapma gibi pek çok hakkı olduğunu öğütler."

KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve konuklarını misafir etmekten onur duyduğunu belirten Johan Berglund ise diyaloğun geliştirilmesine büyük katkı sağlayan Başkan Atalay’a teşekkür etti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri