Talepler karşılanırsa göçün önüne geçilir

Uluslararası 5. Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Sempozyumu'nun ilk günü geride kaldı.

Konya Ticaret Odası (KTO)  Karatay Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyuma; Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, (KTO) Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KOP Başkanı İhsan Bostancı, farklı şehirlerin üniversitelerinden gelen rektörler, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 28 Ekim'e kadar sürecek olan sempozyumda 255'e yakın bildiri yayınlanacak.

GÖÇÜ DURDURDUĞUMUZ ÇOK KÖY VAR

Tarımsal, kırsal kalkınma ve yenilenebilir enerjinin dünyanın gözdesi olduğunu söyleyen AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, ABD'nin de özellikle son yıllarda kırsal kalkınmaya başladığı vurgusu yaptı. Kırsalın tanımının iyi yapılması gerektiğine dikkat çeken Babaoğlu, daha sonra şunları kaydetti: “Kırsalı kalkınmayan ülkelerin, milli kalkınmasından bahsetmek hayli zor. Son yıllarda AK Parti hükümetleri olarak, bu konuya önem verdik. Kırsaldan çok hızlı şekilde kente akış trendi başladı. KOP İdaresi kurulduktan sonra, genel anlamı ile kurum ve kuruluşlarla ortak istişare alanımızı genişlettik. Kırsalı ayağa kaldırıp, göçü engellememiz gerekiyordu. Kırsalda temel konu suydu. Dağlık bölgelerde suyu bulamazsak bile, suyu o alanlara götürmeliydik. Köylere gölet projeleri oluşturuluyor. Bakanlığın yapmış olduğu bu çalışma aslında bizim eserimizdir. Rahatlıkla söyleyebiliriz; göçü durdurduğumuz çok köy var. Sulama borularını tarlalara yerleştirdik. İnsanları, üretime teşvik ettik. Sadece tarımsal kırsal kalkınma yetmiyor. İnsanlar düzenli gelire sahip olursa, çocukların eğitim ve sağlık ihtiyaçları giderilebilirse; insanların göçü önlenir.”

(KOP) SOSYAL ADALETE UYGUN İŞLER YAPTI

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade de, çalışma serüvenine 4 il ile başladıklarını dile getirdi. 8 il ile çalışmaların var gücü ile devam ettirildiğini aktaran Rektör Sade, “2011'de KOP idaresi yoktu. AK Parti Konya Milletvekili Sayın Babaoğlu, gönüllüydü. Organizasyon içinde bizde yer aldık. KOP eylem planını hazırladık. Valilik destek verdi. Başkanlık kuruldu” diye konuştu. Dönem başkanlığı yapmalarının kendileri için çok daha ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydeden Sade, “KOP başkanlığı, çok orijinal projeler üretmeyi başardı. Sosyal  adalete uygun bir iş yaptı ova ve dağları ayırdı. Küçük sulama projeleri oluşturuldu. Bölge insanı organik ve iyi tarım uygulamalarıyla karşılaştı. Göç veren yerler, göç alır bir hale getirildi. Korumalı toprak işleme yöntemi, hayata geçirildi. KOP'un bölge için önemi kritik. Bölgesel kalkınmanın lokomotif işlevlerinden biri olan üniversiteler, yalnızca faaliyetleri ile değil; bölgesel analizci çalışmalarıyla da bulundukları kentlere yardım ediyorlar” açıklamalarında bulundu.

PROJELER İÇİN 5.2 MİLYARLIK HARCAMA YAPILDI

KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı da şöyle konuştu: “UNİKOP, uluslararası düzeyde bilim insanlarını, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiren ve katılımcılara teorik anlamda ciddi katkılar sağlayan bir yapı haline geldi. Bölgemizdeki nitelikli beşeri sermayenin güçlenmesine katkı sunmaya devam ediyoruz. UNİKOP, bundan 5 yıl önce kuruldu. Üniversitelerimizin bir araya gelmesi ve ortak çalışma yapmak için adım atmaları, bizim ortak hedefimizdi. KOP olarak, aldığımız talepler doğrultusunda bölgedeki kamu yatırımlarının yol haritasını 2014 yılında hazırladık. Eylem planı. 3 yıldır uygulanıyor. 2017 yılı Haziran sonu itibariyle eylem planında yer alan 200'ün üzerinde proje için, 5.2 milyar TL harcama gerçekleştirdik.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri