Talat: Erdoğan’ın Kıbrıs Politikasında Bir Değişiklik Olacağını Sanmıyorum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Recep Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Kıbrıs politikasında bir değişiklik olacağını sanmadığını söyledi. Talat, Kıbrıs sorununda Türkiye’nin...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Recep Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Kıbrıs politikasında bir değişiklik olacağını sanmadığını söyledi. Talat, Kıbrıs sorununda Türkiye’nin desteğine ihtiyacı olduklarını belirterek, "Ancak Türkiye yapacak diye yan gelip yatmak kendi kapasitemizi inkar anlamına gelir." dedi.

KKTC’nin eski Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) değerlendirdi. Türkiye’nin yakın zamanda Kıbrıs politikasında bir değişikliğe gideceğini düşünmediğini ifade eden Mehmet Ali Talat, Erdoğan ve görev süresi tamamlanan Abdullah Gül’ün aynı dünya görüşüne sahip olduklarını kaydetti. Bu nedenle Erdoğan’ın da, Kıbrıs politikasında değişikliğe gitmeyeceğini düşünen Talat, “Anahtar Türkiye’nin elinde gibi söylemler Rumların yıllardır kullandıkları bir şeydir. Sanki her şeyi Türkiye yapar. Bütün kötülüklerin de iyiliklerin de sorumlusu Türkiye’dir gibi bir hava var. Rum tarafı da bunu bir bakıma tekrarlıyor. Bunlar gerçek değil.” diye konuştu.

“YAN GELİP YATMAK, KAPASİTEMİZİ İNKAR ETMEK ANLAMINA GELİR”

Kıbrıs sorununda Türkiye’nin desteğine ihtiyaç olduğunu dile getiren Talat, buna kesin olarak katıldığını belirtti. Türkiye’nin istemesi halinde süreci durdurabileceğini aktaran Mehmet Ali Talat, “Çünkü Türkiye, garantör ülkedir. Garantör ülkede de bu anlaşmayı imzalayacaktır. Garantör imzalamazsa bir anlaşma yürürlüğe giremez. Yunanistan da, İngiltere de aynı role sahiptir. Türkiye’nin desteğine ihtiyaç vardır. Ancak Türkiye yapacak diye yan gelip yatmak kendi kapasitemizi inkar anlamına gelir.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN KIBRIS SORUNUNA UZAK KALMASINI DOĞAL KARŞILAMAK GEREKİR”

Türkiye’nin, içerisinde bulunduğu koşullar ve Kıbrıs müzakerelerindeki tıkanıklık nedeniyle Kıbrıs sorunundan uzaklaştığını bildiren Talat, “Kıbrıs Türk liderliği çözüm için canla başla çalışmazsa, Türkiye’yi de bir anlamda teşvik etmezse, Türkiye, esas sorunun kaynağının talebi yoksa nasıl çok yakından ilgilenebilir?” diye sordu. Talat, bu nedenlerden dolayı Türkiye’nin, Kıbrıs sorunundan uzak kalmasını doğal karşılamak gerektiğini kaydetti.

“CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ İÇİN ADAYLIĞIM NET DEĞİL”

KKTC’de 2015 yılında yapılacak olan cumhurbaşkanı seçiminde aday olup olmayacağı yönünde de açıklama yapan Talat, şu anda iktidar partisi olan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin konuyu değerlendirmeye aldığını söyledi. Kararı onların vereceğinin altını çizen Talat, kararını partiden gelecek cevaba göre netleştireceğini ifade etti.

“EROĞLU, KIBRIS SORUNUNA HAKİM BİRİSİ DEĞİL”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, Kıbrıs konusunda son derece donanımlı olduğunu savunan Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, Nami’yi müzakere masasına yaklaştırmadığını belirtti. Bunun bir sürü nedeni olduğunu ileri süren Talat, “Sayın Nami çözümün gerekliliğine tam olarak inanıyor. Bunun için çalışıyor. Bunu kendisine misyon görüyor. Bu yüzden sayın Nami, sayın Eroğlu’nun gözünde uygun birisi değil.” açıklamalarında bulundu.

Eroğlu’nun, Kıbrıs sorununa tam anlamıyla hakim bir lider olmadığını iddia eden Mehmet Ali Talat, Eroğlu’nun daha ziyade iç politika, partiler arası politika, parti içi çabalara konsantre olduğunu ifade etti. "Eroğlu’nun, Kıbrıs sorununa bir konsantrasyonu yok." diyen Talat, "Özdil Bey de Kıbrıs konusuna tam anlamıyla yoğunlaştırılmış olmuş durumda. Eroğlu, bunun aralarında sorun yaratacağını düşünüyor ve onu uzak tutmaya çalışıyor." dedi.

Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in son günlerde Güzelyurt ve Maraş’ın iadesiyle ilgili açıklamalarını da değerlendiren Talat, Anastasiadis’in bu konuşmalarını faza kaale almamak gerektiğinin altını çizdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri