Taksit yasağına çözüm!

1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kredi kartına taksit sınırına esnaf, yeni alternatifler üretti.

1 Şubat 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kredi kartına taksit sınırına esnaf, yeni alternatifler üretti. Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte sarraflar elden taksite yönelirken, elektronik mağazaları ise çeşitli yöntemlerle yasağı ilk günden deldi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yeni yıl paketinden tüketici kredileriyle taksitli kredi kartı harcamalarına yeni düzenlemeler getirmişti. 1 Şubat’tan itibaren yürürlüğe giren yasa ile altın ve cep telefonlarının taksitle satışı iptal edilmişti. Düğün sezonun yaklaşmasıyla birlikte kuyumcular güvendikleri kişilere elden taksit yapmaya başladı. Vatandaşlar ise kredi kartına tek çekimi alışmaya başlarken, bütçesine göre alışveriş yapmaya yöneldi. Sarraf Mevlüt Karaoğlu, devletin tefeciliğin önüne geçebilmek için kredi kartına taksiti ortadan kaldırdığını söyledi.

ALTINDA ELDEN TAKSİT TUTTU
Bu yasa ile kurunun yanında yaş da yandığını belirten Karaoğlu, “Kuyumcular olarak altına taksit sınırının getirilmesini talep ediyoruz. Meclis'te konuyla ilgili yeni bir düzenlemenin getirilmesini bekliyoruz. Müşteriler kredi kartına tek çekim yapmakta zorlanıyor. En azından diğer sektörlerde olduğu gibi 6 taksit sınırı getirilse düğün sezonuna çok daha rahat gireriz” dedi.  Konya’daki birçok kuyumcunun güvendikleri yakınları ve akrabalarına elden taksit yapmaya başladığını ifade eden Karaoğlu, “Bu yöntem ile piyasa canlı tutulmaya çalışılıyor. Elden taksit de herkese yapılmıyor. Kredi kartı kadar sorunsuz bir şekilde devam etmiyor. Ama Konya’da güven esaslı alışverişler yapıldığı için bu çok büyük bir problem olarak öne çıkmıyor. Düğün sezonuna da girdiğimiz bu aylarda vatandaşların altınlarını almasını tavsiye ediyorum. İlerleyen dönemlerde altın tekrar yükselişe geçecektir” diye konuştu.

TAKSİT SINIRINA 3 AL 2 ÖDE KAMPANYASI
Evlenecek çiftlerin en çok uğrak noktalarından biri olan konfeksiyoncular da taksit sınırına alternatifler üreterek, damat adaylarına farklı kampanyalar yapıyor. Giyim sektöründe altın ve cep telefonuna göre zorlayıcı bir taksit sınırının da getirilmemesi bunda etkili oluyor. D’S Damat Satış Müdürü Kadir Direk, taksit sınırının giyim sektörünü aşırı derecede zorlamamasına geçen yıla göre satışlarda yüzde 30 bir azalma yaşandığını söyledi. Bunu fiyat politikalarını değiştirerek aşmaya çalıştıklarını söyleyen Direk, “3 al 2 öde gibi kampanyalar yaparak müşterilere bunlara yönlendiriyoruz ve taksit açığını bu şekilde kapatıyoruz. Vatandaşlar artık aynı yerden toptan alışveriş yapmıyor. Farklı markalardan farklı ürünleri tercih ediyor. Damat adayları da artık damatlıklarına tek kullanım yerine ileride de kullanabilecekleri damatlıkları tercih ediyor. Bu sene genelde saten ve parlak renkler ön plana çıkıyor. Beyaz ceket ve siyah pantolan ile de kombin damatlıklar tercih ediliyor” ifadelerine yer verdi.

TELEFONCULARDAN FARKLI YÖNTEM
Taksit sınırının en büyük mağdurlarından biri olan telemikasyon şirketleri ise telefonlara taksit yapılamadığı için müşterilere farklı ürünleri satarak buna göre taksit yapıyor. Yiğit İletişim Sahibi Mehmet İşlek, “Toptan alışveriş yaptığımız ana bayilerde bilgisayar malzemeleri alıyoruz. Müşterilerimiz telefon aldığı zaman o malzemenin taksidini ödüyor. Bu şekilde bu sorunu ortadan kaldırdık. Müşterilerimizden olumlu tepki alıyoruz. Ya da müşterilerimiz ikinci el telefonunu getirip sıfır telefon ile takas ediyor. Kayseri’de bir akıllı kılıfı yüksek fiyattan satıp telefonu hediye ediyor ama bu tutmadı” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri