Taklit-tağşiş Yapan, Ürünlerin İçeriğini Değiştiren Firmalar Teşhir Edildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünler ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünler üreten firmaları kamuoyuna açıkladı.Bakanlığın...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünler ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünler üreten firmaları kamuoyuna açıkladı.

Bakanlığın internet sitesinde ’duyurular’ bölümünde açıklanan firmaların, taklit veya tağşiş yaptığı kesinleşen toplam 59 parti ürüne ilişkin (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat, zeytinyağı) detaylı bilgileri verildi. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı kanun kapsamında 13 bin 304 Türk Lirası idarî para cezası uygulandı.

İkinci grupta yer alan ‘kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünler ile ilgili olarak laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 11 parti ürün (takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceği) de açıklandı. Söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

2014 YILI EKİM AYI İTİBARİYLE YAKLAŞIK 475 BİN DENETİM

Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'nin kurulması, 174 Alo Gıda Hattı'nın açılması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi vb. çalışmalar neticesinde 2002 yılında 39 bin adet denetim yapıldı. 2014 yılı ekim ayı itibariyle yaklaşık 475 bin denetim gerçekleştirilmiştir. Yoğun denetim faaliyetleri neticesinde Türkiye’de gıda güvenilirliği her geçen gün daha iyiye gittiğine işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; bununla birlikte, resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa, (2014 yılı için ilk 10 ayda 475 bin denetim sonucu 155 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında ve 40 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğu için) haksız kazanç elde etmeye yönelik olarak gıdalarda taklit-tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğunun tespit edildiğine işaret etti.

5996 sayılı Kanun kapsamında yayımlanan Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik'in ‘Şeffaflık ve Gizlilik’ başlıklı 8. maddesinde Bakanlık tarafından gerçekleştirilen resmi kontroller sonucunda tespit edilen olumsuzlukların kamuoyuna duyurulması ile ilgili usul ve esasların belirlendiği de hatırlatıldı.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri