Tahinli pideye rağbet azaldı

Genellikle ramazan ayına özgü çıkarılan tahinli pidenin bu yılki alıcısı azaldı. Satışlar geçen yıla göre yarı yarıya düştü.

11 ayın sultanı Ramazan ayı, tüm heyecanı ile sürüyor. Hava sıcaklıkları beklenen tahminlerin çok altına düştü. Orucunu serin ve rüzgarlı havada tutan vatandaş çarşıya pazara pek gitmiyor.  Türkiye genelinde yaşanan turist sıkıntısı, bu durumla birleşince esnaf iki kat sıkıntı yaşıyor. Havaların serin olduğu halde tahinli pekmeze geçen yıla göre gereken rağbetin gösterilmediğini belirten Sürücüler Unlu Mamülleri İşletme Sorumlusu İlker Demirel, “Tahinli pide ramazan ayına özgüdür. Ramazan ayı dışında tahinli pide bulmak çok nadir görünen bir olaydır. Vatandaşımızın talebi tabi ki var. Ama  satış oranlarını geçen yıllara göre kıyaslayacak olursak, satışlar rakamların 1 buçuk kat altına düştü. Günde 100 civarı tahinli pide satıyoruz” dedi.

Tahinli pekmezin ramazanın tadı olduğu söyleyen Demirel, “Sezon itibari ile Konya'da yerli yabancı turist akını yaşanırdı. Türkiye genelinde yaşanan sıkıntılar bu sayıyı da azalttı. Yerli turist bile eskisi gibi gelmiyor. Onlarda tahinli pideye büyük ilgi gösterirdi. Durum satışlarımızı da etkiledi” şeklinde konuştu.

MEBRUM HURMASI ÇOK TÜKETİLİYOR

Sofraların vazgeçilmezi olan hurma, kendine her gün alıcı buluyor. Hurma fiyatları çarşıda 10 ila 70 TL arasında değişiyor. Esnaflar, bu yıl en fazla 25 ile 35 lira arasındaki hurmalara talep olduğunu söylüyor. Hurma özellikleri ve fiyatları ile ilgili konuşan Meşhur Konya Şekercisi İşletme Sahibi Fahrettin Özkunduracı vatandaşın en çok mebrum hurması aldığını belirtti. Özellikle Medine ve civarında yetişen hurmanın çok faydası olduğunu ifade eden Özkunduracı şunları kaydetti: “Hurma sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Ramazan aylarında özellikle iftarla özdeşleştirilmiş bir üründür. Hurmanın yetişmesi için iki unsur çok önemlidir. Biri su diğeri ise sıcaklıktır. Mebrum hurması, halkımız arasında Medine hurması olarak biliniyor. Yeni mahsül olup taneleri serttir. Hurma, hem gıda hem ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirilmiştir. İdeal bir besin. Kandaki şekeri artırmaz ayrıca kan yapar. Protein bakımından da zengindir. Ramazan ayında en çok tüketilen ürünler arasında yer alır. İnsan ramazan ile birlikte farklı bir beslenme tarzına geçtiği için hurma yemesinde fayda var. Çünkü hurma kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Orucu açarken tüketildiği taktirde, bağırsak parazitlerini ve kurtlarını öldürür. Kısacası iftarda 2, 3 tane hurma tüketmek vatandaşları sağlık açısından yeterince besleyecektir. İşlerimizden memnunuz. Satışlarımız iyi.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri