Tacikistan Parlamentosundan Rus Üssüne 30 Yıllık Onay

Tacikistan parlamentosu ülkede bulunan Rus askeri üssü ile ilgili anlaşmanın 2042’ye kadar uzatılmasına onay verdi.

Tacikistan parlamentosu ülkede bulunan Rus askeri üssü ile ilgili anlaşmanın 2042’ye kadar uzatılmasına onay verdi. Ria Novosti’nin haberine göre parlamentonun alt kanadında yapılan oylamada 63 vekilden 57’si olumlu yönde oy kullandı. Anlaşma üst parlamentonun onayı ve Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’ın imzasından sonra yürürlüğe girecek.

Tacikistan’da bulunan 201 nolu üste 7 bin Rus askeri görev yapıyor. 2014’de kira sözleşmesi dolacak üsle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rahman geçen yıl 30 yıllık süre ile yeni sözleşme konusunda mutabakat sağlamıştı.

Rusya’nın yurt dışında bulunan en büyük askeri varlığı ile ilgili Tacik hükümetinin yıllık 250 milyon dolar kira bedeli istediği iddia edilmişti. Ancak Kremlin kaynakları üssün ücretsiz olarak kullanılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Putin, Afganistan’dan 2014’de ABD öncülüğündeki NATO birliklerinin çekilmesinin ardından bölgede oluşacak istikrarsızlığa karşı tedbir alınmasını istedi.

Parlamentoda konuşan Tacikistan Savunma Bakanı Şerali Hayrullayev, 2005’den bu yana Rusya’nın 411 milyon dolarlık askeri malzeme yardımında bulunduğunu ve 2000 bin personelin eğitimine de katkıda bulunduğunu söyledi.

Tacikistan vatandaşlarının Rusya ziyaretlerinde vize kolaylığı getirilmesi ile ilgili anlaşma da parlamentoda onaylandı. Tacikistan’ın 8 milyon nüfusuna oranla 800 – 900 bin Tacik vatandaşı Rusya’da çalışıyor.

Tacikistan hükümetinin verilerine göre 2012’de Tacik vatandaşların Rusya’dan havale yaptıkları para miktarı 3,6 milyar dolar. Bu da ülke gayri safi milli hasılasının yarısına denk geliyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri