Suya sessiz sedasız zam!

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi su ücretlerine yine vatandaştan habersiz zam yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi su ücretlerine yine vatandaştan habersiz zam yaptı. Yüzde 10'luk zam oranı vatandaştan gizlenirken, yaşamsal bir hak olan su ile elde edilen gelirler ile belediyenin borçları kapatılmaya çalışılıyor

Büyükşehir Belediyesi su ücretlerine yüzde 10 zam yaptı. Zam yapıldığı vatandaşa hiçbir şekilde haber edilmezken yılbaşı sonrası su faturası kesilen vatandaşlar faturaların yüksek olması nedeniyle durumun farkına vardı. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) geçtiğimiz yıl da vatandaşa hiçbir bilgilendirme yapmadan yüzde 10'a yakın zam yapmıştı. Belediyelerin zaten yapması gereken hizmetler bilboardlarda 100 binlerce lira harcanarak duyurulurken, suya eklenen zamlar halktan gizleniyor. Geçtiğimiz yıl meskenler için su ücreti, kanalizasyon ve KDV ücreti 2,42 iken 1 ocak tarihinde yapılan zam ile bu 2.66 liraya çıktı. 01/01/2015 tarihinden itibaren şehir merkezinde tahakkuku yapılacak abonelere uygulanacak mesken tarifesi 2.66 TL iken, işyeri ve resmi daire tarifesi 6.06 lira, inşaat tarifesi 5.01 lira, çevre sulama tarifesi 2.13 lira, kamu yararına faaliyet gösteren abonelere ait tarife ise 2.66 liradan sunulmaya başlandı.

SU YAŞAMSAL BİR HAKTIR

Suyun bir temel yaşamsal hak olduğunu vurgulayan Tüketiciler Birliği ise halkın malının bir kurumun tekeline ve insiyatifine bırakılamayacağını ifade etti. Yapılan zamların vatandaştan gizlenmesinin de yanlış olduğunu belirten Tüketiciler Birliği yetkilileri, “Belediyeler yaptığı hizmetleri bağıra bağıra anlatıyor, dev bilboardlardan paralar harcayarak reklam çalışması yapıyor. Belediyeler zaten yapması gereken şeyleri olağanüstü bir şeymiş gibi anlatıyor. Zaten belediyenin görevi olan şeyler lütufmuş gibi sunuluyor. O zaman yaptığınız bu zamları da halka bilboardlarda duyurun, halktan gizlemeyin” şeklinde konuştu. Öte yandan Belediyenin KOSKİ'nin gelirleri ile belediye giderlerini karşıladığı iddia ediliyor. Bu iddialar defalarca dile getirilmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından hiçbir açıklama ve yalanlanma gelmedi. İddiaların kabul edilmesiyle KOSKİ gelirleri ile belediyenin açığa çıkan borçlarını kapatmaya çalıştığı ortaya çıktı.

HEP ZAM HABERİ ALIYORUZ

Vatandaşlar ise ulaşıma ve suya yapılan zamlardan şikayetçi. Vatandaşlar, belediyeleri ulaşıma, emlak vergilerine ve ekmek su gibi temel ihtiyaçlara arka arkaya zam yaptıklarını belirterek, “İşçiye, çalışana yapılan zamlar belli. Fakat belediye maaş artış oranından fazla zam yapıyor. Hiç indirim yapıldığını görmedik. Benzin fiyatları düşerken ulaşım ücretleri hala zamlı uygulanıyor. Suya zam yapılıyor haberimiz yok. Yağmur, kar yağıyor, barajlar doluyor, yine zam. Bu zamlara artık bir dur denmeli. Bir dönem su parasına ne ödediğimizi bile bilmezdik fakat şimdi yüksek faturalar ödemek zorunda kalıyoruz” şeklinde konuşarak yapılan zamları haksız bulduklarını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde de belediye tarafından otoparka çevrilen yollardan alınan ücretlere, tüm tepkilere rağmen yüzde 25 zam yapılmıştı.

SON 13 YILDA KOSKİ SU FİYATLARI

(KDV ve atık su ücreti hariç)

YIL

TUTAR (TL/m3)

2015

1,97

2014

1,79

2013

1,67

2012

1,57

2011

1,42

2010

1,38

2009

1,19

2008

1,08

2007

1,08

2006

0,96

2005

0,73

2004

0,58

2003

0,49

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri