Suudi Kralına Dünyanın En Pahalı Yününden Cami Halısı Dokudu (Özel)

Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde, hanedan Suudi ailesi tarafından yaptırılan Kral Abdülaziz Camisi’nin halılarını, Türk şirketi Serko Halı ve İplik San.

Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde, hanedan Suudi ailesi tarafından yaptırılan Kral Abdülaziz Camisi’nin halılarını, Türk şirketi Serko Halı ve İplik San. ve Tic. Ltd.Şti dokudu. Manisa’nın Demirci ilçesinde faaliyet gösteren şirket, halının dokunmasında dünyanın en pahalısı olarak bilinen ve kilosu 7 dolar olan Yeni Zelanda yünü kullandı. Büyüklüğü 4 bin 600 metrekare olan halıda, 20 ton yün harcandı. Suudi yetkilileri, halıyı dokutmak için dünya çapında sekiz firmayı inceledi. Numuneleri İtalya, Almanya ve Türkiye’deki laboratuvarlarda tahlil ettiren yetkililer, Türk şirketinde karar kıldı. Serko Halı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Arslan, “Suudi Arabistan, normalde camilerin halılarını kendisi dokuyor. İlk kez yurtdışından bu kadar büyüklükte halı aldı. Bizim dokuduğumuz halıyı çok beğendiler, başka projelerinde de kullanmak istiyorlar.” dedi.

Kral Abdülaziz Camisi, Nur Dağı eteklerinde Hira Mağarası’nı ziyaret eden hacıların ibadetlerini yapabilmesi için üç katlı, 4 bin 500 metrekare büyüklüğünde ve toplam 7 bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği şekilde inşa edildi. Cami, inşaat aşamasında dünyaya örnek teşkil edecek şekilde tasarlandı. Gayet sade olmasına rağmen dünyanın en kaliteli malzemeleri kullanıldı. Cami içinde, İtalya’da özel üretilen ve süt beyaz rengiyle öne çıkan "Michelangelo" mermeri kullanıldı. Avizeleri ise Kahire’den getirildi. Avizelerin ana gövdeleri, tamamen altından ve el işçiliğiyle imal edildi. Caminin halısını ise bir Türk şirketi dokudu. Suudi yetkililer, halıyı temin etmek için dünyada yedi sekiz firmadan numuneler aldı. Bunlar Almanya Aachen Üniversitesi, İtalya Buzzi ve Bursa TÜBİTAK laboratuvarlarında alev almazlık, yüksek ışık haslığı, kuru ve ıslak sürtme haslığı, dayanıklılık, yünün dışında katkı ve karışım malzemesi bulunmadığına dair saflık, güve yememe ve antibakteriyellik denemelerine tâbi tutuldu. Halıların antibakteriyel koruma denemeleri ise İsviçre’de yapıldı. Suudi yetkililer, bunları başarıyla geçen Türk şirketi Serkon’un halısını tercih etti. Şirket, yaklaşık iki ay süren dokuma işleminin ardından geçen yıl ramazan ayında halıları Mekke’ye götürerek camiye döşedi.

Halıları Uluslararası Yün Birliği (Woolmark) belgesi kapsamında imal ettikleri bilgisini vere Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, “Dokuduğumuz halı, Suudi ailesi tarafından çok beğenildi. Dünyada en kaliteli yün, Yeni Zelanda’dan çıkıyor. Bu yün için özel koyun yetiştiriliyor. Dünyanın en pahalı yünü. Kilogramı 7 dolar. Dolayısıyla kaliteli halı dokumanız için Yeni Zelanda yünü kullanmanız gerekiyor. Biz de Suudi yetkililerin talebi doğrultusunda halıda yüzde 100 Yeni Zelanda yünü kullandık.” diye konuştu. Demirci’nin dünyada yün halının merkezi olduğuna dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti: “Yün halı üreten iki şirketten biriyiz. Suudi Arabistan dışında 20 ülkeye cami halısı ihraç ediyoruz. Suudi Arabistan’a ilk kez gönderdik. Suudiler, cami halılarını kendisi ürettiği için dışarıdan alım yapmıyordu. İlk kez bu büyüklükte bir halı gitti. Bizim için de büyük bir referans oldu. Suudi yetkililer, aralarında Kâbe ve Mescid–i Nebevî’nin de bulunduğu diğer projelerinde de bizim halıyı kullanmak istediklerini iletti.”

Halının dokumasında 40 kişinin görev aldığını kaydeden Bülent Arslan, Suudi yetkililerin halının bedelini açıklamalarını istemediğini aktardı. Döşemede alttan yapıştırma tekniği kullanarak, halının tek parça görünmesini sağladıkları bilgisini verdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri