Sütte kriz büyüyor

Konya'ya gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatlarının 70 kuruşa kadar indiğini belirterek, "Sütteki krizi hemen önlemeliyiz. ESK hızla alım yapmalı. Müdahele edilmezse ahırlarda hayvan kalmaz, kıyma 50 lirayı bulur" dedi

Tarım Fuarı için Konya'ya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Karatay Ziraat Odası'nda gündemdeki konular hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya çok sayıda oda başkanı da katıldı. Oda başkanları, süt kampanyasına destek vermek için süt içti. Toplantıda konuşan ve ülkede süt krizinin baş gösterdiğini belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bazı bölgelerde süt fiyatlarının 70 kuruşa kadar indiğini, süt tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti. TZOB'un Ulusal Süt Konseyi'nden ayrıldığını ifade eden Bayraktar, konseyin süt fiyatlarının arkasında durmadığını, üreticilere zarar verdiğini söyledi. Et ve Süt Kurumu (ESK) devreye girmeli. Aynı durum diğer ürünlerde de geçerli. Toprak Mahsülleri Ofisi, pasif durmamalı. Piyasaya müdahele etmeli. Süt üretiminde gerekli önlemleri almazsak süt fiyatları 50 kuruşa düşer ve ahırlarda hayvan kalmaz. 2008 yılında yaşadığımız krizin beterini yaşarız. Krizin bize faturası 4 milyar dolar olmuştu. Et fiyatları yükselir, kıymayı 50 liradan alır hale geliriz.  Sütteki düşüşü önlemek istiyorsak, sektörü taşeron belasından kurtarmamız gerekiyor. ESK süt alımı yapmalı. Gübre ve yemde KDV indirimi yapıldı. Ama 2 milyarın üzerindeki bu destek üreticinin cebine yansımadı. Bu destek doğrudan üreticiye verilmeli" sözlerini kullandı.

PATATES BU YIL ELDE KALDI

Konya'nın tarımın başkenti ve tahıl ambarı olduğunu, Konya'da 1,9 milyon hektarlık tarım alanının bulunduğunu hatırlatan Bayraktar, "Konya'nın yüzölçümü İsrail topraklarının tamamına yakın. Belçika ve Hollanda'nın bu kadar tarım alanı yok. Hollanda 80,7 milyar Avro gıda ve tarım ihracatı yapıyor. Konya'nın neyi eksik? Bu şehrimiz yeterince yağış almıyor. Konya Ovası'na yıllık yağış miktarı 400 milimetre. Bazı lokal bölgelerde yağış miktarı 300 milimetrenin altında seyrediyor. Bu durum kuru ziraat sistemini mecbur kılıyor. Konya Türkiye buğday üretiminin yüzde 11,3'ünü, arpa üretiminin yüzde 12,1'ini tek başına karşılıyor ve iller arasınad birinci sırada. Birinci olduğu ürün olan şeker pancarının yüzde 32'si Konya'da üretiliyor. Konya dane mısırda dördüncü, silajlık mısırda ikinci, ayçiçeği ve yoncada üçüncü, kiraz ve vişnede ikinci, elmada onuncu, kavunda üçüncü sırada. Patateste ikinci sırada. Patateste üretim planlaması olmaması çiftçimizi zorluyor. Üretim düşük kaldığında fiyat yükseliyor, üretim çok olduğunda patates elde kalıyor. Bu yıl patates hayli fazla. Depolarda 700 bin ton dolayında patatesin olduğu söyleniyor. Konya'da 740 bin büyükbaş, 1 milyon 800 bin küçükbaş, 12 milyon 387 bin kanatlı hayvanı ile hayvancılıkta başa güreşiyor" diye konuştu.

TARIM ALANLARI İMARA AÇILMAMALI

Konya tarımında su sorunun olduğunu söyleyen Bayraktar, şunları söyledi: "KOP bir an önce bitirilmeli. Suyu tasarruflu öğrenmek zorundayız. Sulamada yüzde 60'lara varan oranlarda tasarruf sağlayan modern basınçlı sistemleri acilen yaygınlaştırmalıyız. Konya'da 80 bin 749 adet traktör, bin 840 biçerdöver bulunuyor. Toplulaştırma büyük önem arz ediyor. Ülkemizde 14 milyon hektar toplulaştırma yapılacak alan var. Bunun 5 milyon hektarı toplulaştırıldı. Konya'da halen 115 bin hektar alanda toplulaştırma tamamlandı. Konya'nın verimli tarım alanları ve meraları da imara açılmamalıdır. Dünyada tarım ve enerji sektörü büyük önem kazandı. Sorunları çözdüğümüzde 50 milyar dolarlık tarasal ihracat yapan bir ülke oluruz. Bunu fırsata çevirmek de ıskalamak da elimizde." Konuşmaların ardından oda başkanları tarafından Bayraktar'a tablo hediye edildi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri