Sütte kalite sorunu

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Celalettin Koçak, süte su, hidrojen peroksit ve benzeri maddelerin katılmaması ve sütten yağ alınmaması gerektiğini belirtti.

Aksaray Ziraat Mühendisleri Odası, Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği ve Tarım Müdürlüğü, Aksaray Grand Eras Otel'de ''Çiğ Sütte Kalite Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu konferans düzenledi. 
Prof. Dr. Koçak, konferansta, 1999 yılından itibaren ''Çiğ Sütte Ulusal Kalıntı İzleme Planı''nın uygulandığını belirterek, yapılan izlemelerde sütlerin yüzde 10'unda antibiyotik kalıntısı tespit edildiğini ve yasaklı maddelere de rastlandığını ifade etti. 
Amaçlarının çiğ süt kalitesini oluşturmak olduğunu dile getiren Koçak, ''Çiğ sütlerin kalitesini oluşturan özelliklerle ilgili tebliğde, çiğ sütün kalite özelliklerine geçilmeden, sütün üretileceği sağmal hayvanların sağlığına yönelik uyulması gereken şartlar belirtilmiştir. Tebliğde özellikle vurgulanan konu, ticari sütçülük yapan işletmelerde hayvanlarda Tüberküloz ve Brusella hastalığının olmadığının resmen belirlenmiş olmasıdır'' dedi. 
Türkiye'de süt üretiminde çok önemli kalite sorunları bulunduğuna dikkati çeken Koçak, süt üretiminin ve çiğ süt kalitesinin arttırılarak süt sanayisinin taleplerini karşılayacak istikrarlı bir yapının oluşturulması gerektiğini kaydetti. 
Koçak, sütün kalitesinin ilk üretim üniteleri olan ahır ve ağıllardan başladığını ifade ederek, ''Bu ünitelere hijyenik konularda süt üretimi yapabilecek yani sağım ünitesi, süt soğutma ve depolama gibi alt yapısı oluşturulmalıdır. Sütün sağlıklı hayvanlardan sağlanabilmesi için, hastalıklar kontrol altına alınmalı ve veteriner hizmetleri eksiksiz yerine getirilmelidir. Süte su, hidrojen peroksit ve benzeri maddeler katılmamalı ve sütten yağ alınmamalıdır'' diye konuştu. 
Konferansa, Aksaray Valisi Orhan Alimoğlu, Belediye Başkanı Nevza Palta, Jandarma Komutan Vekili Yarbay Osman Aslan, Vali Yardımcısı Emin Sait Karahaliloğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Ziraat Mühendisleri Odası Aksaray Şube BAşkanı Doğan İpet, Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Esat Zengin, Tarım Müdürü Recep Öztorun, süt üreticileri ve sanayicileri katıldı. 
Konferans sonunda Koçak'a, Vali Alimoğlu plaket verdi, İpet de Taşpınar halısı hediye etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri