Süt üreticilerine kötü haber! Yem fiyatlarına zam bekleniyor

Ulusal Süt Konseyi, 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını 2,5 lira artırarak, 17,15 liraya çıkarıldığını duyurdu. Konyalı üreticiler, süte gelen zammı yetersiz buldu. Öte yandan yem fiyatlarına da zam gelebileceği söyleniyor.

Süt üreticisi, aylardır çig süt fiyatlarının güncellenmesini bekliyordu. Ulusal Süt Konseyi (USK) 2025 yılından itibaren geçerli olacak olan yeni çiğ süt referans fiyatını açıkladı. Buna göre, 1 Mayıs’tan buyana litre başı 14,65 TL olan çiğ süt tavsiye fiyatı, yüzde 17,1 artırılarak 17,15 TL olarak revize edildi. Yeni fiyat, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ocak’tan itibaren belirlediği yeni çiğ süt fiyatına göre, süt fiyatları son bir yılda yüzde 49 oranında artmış oldu. TÜİK’in Kasım ayı yıllık enflasyon oranı yüzde 48 olduğu düşünülürse süt fiyatlarının TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı kadar arttığı görülüyor.

USK AÇIKLAMASINI YAPTI

2025 yılı çiğ süt fiyatı ile ilgili Ulusal Süt Konseyi'nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 17,15 TL olarak belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderler üreticiye ilave olarak ödenecektir. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için = 25 Kuruş fark uygulanacaktır. Daha önce alınan karar gereğince çiğ süt tavsiye fiyatı 3 aylık periyotlar halinde yeniden değerlendirilecektir.”

BEKLENTİMİZ 19 TL’İDİ

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından açıklanan süt fiyatıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, “Bu fiyatı beklemiyorduk. En fazla 1,5 lira zam yapılır diye düşünüyorduk. Gönlümüzde 19 TL geçiyordu. Memnun olmasak da fabrikalara mecburuz” dedi. 6-7 yıl önce Sarayönü’nde günlük 60 ton süt topladıklarını ifade eden Ceran, “Şu an günde 8-9 ton civarında süt topluyoruz. Ciddi bir hayvan kaybımız var. Herkes bu işi bırakmak istiyor. Gençlerde heves yok. ‘Babam ne kazandı da ben ne kazanayım’ deyip büyük şehirlere göç ediyorlar. Süt üreticileri zor durumda. Üretim maliyeti kurtarmıyor. Biz kendi samanımızı, silajımızı yapıyoruz. Dışarıdan satın alanlar için durum çok zor. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Yem sanayicisi her şeyi bahane ederek sürekli yeme zam yapıyor. Daha 1 hafta önce yemin torbasına 20-25 TL arsında zam yaptılar” şeklinde konuştu.

SANAYİCİ KARARA UYMUYOR

14 yıldır süt sığırcılığı yapan üretici Bekir Öcal ise şunları kaydetti: “1 Mayıs’ta Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatı 14,65 TL olarak belirlendi. O günden bugüne kadar bizden bu fiyata hiç kimse süt almadı. Bugün de 17.15 TL fiyat açıkladılar. Fiyat zaten düşük. Olması gereken rakam 20 TL’dir. Burada fiyattan ziyade önemli olan süt sanayisinin USK’nın belirlemiş olduğu fiyata uyması. Sanayici kendi kafasına göre fiyat belirliyor. O halde Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ulusal Süt Konseyi ne işe yarıyor? Kararı sanayici veriyorsa, konsey olmasa da olur.”

FABRİKALAR HEMEN YEME ZAM YAPAR

Açıklanan fiyatın olumlu olduğunu fakat geç kalındığını ifade eden üretici Murat Körük de “Açıkçası açıklanan fiyat beni memnun etti. 6 aydır süte zam bekliyorduk, çok geç kaldılar. Ben mera hayvancılığı yapıyorum diğer üreticilere kıyasla fazla fabrika yemi kullanmıyorum. Kaba yem ve fabrika yemini satın alanların işi daha zor. Şu an yem fiyatları markasına göre 550-650 lira arasında değişiklik gösteriyor. Sanayici üreticiden daha hızlı hareket ediyor. Süt fiyatı açıklanınca yem fabrikaları hemen zam yapıyor. Yem fiyatlarına yüzde 25 zam bekliyorum. İstikrar olursa açıklanan fiyat güzel ama yeme zam gelirse yapılan zammın hiçbir önemi kalmaz. Hükümetin bu bağlamda yem fabrikalarını sıkı denetlemeli ve zammın önüne geçmeli” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri