Süt tozundan üretim iddiası

Aksaray Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Esat Zengin, bazı firmaların yurt dışından getirdiği süt tozunu işleyip süt ile peynir ve yoğurt gibi ürünleri ürettiğini ileri sürdü.

Zengin yaptığı açıklamada, damızlık süt sığırı yetiştiricilerinin geçen yılları arar hale geldiğini, bu yıl çok zor günler geçirdiğini söyledi. 
Türkiye'de sağılabilir inek sayısının 6 milyon civarında olduğunu vurgulayan Zengin, bu kötü gidişin durdurulması durumunda inek sayısının çok azalacağını iddia etti. 
Bazı firmaların süt ve ürünlerini üretmek için asıl ham maddesinden vazgeçtiğini ileri süren Zengin, şunları kaydetti: 
''Süt firmaları ve ilgili kamu kurumları üreticileri es geçti. Bazı firmalar, yurt dışından getirdikleri süt tozunu işleyip süt ile peynir ve yoğurt gibi ürünlerini üretiyor. Aslında kanunen bu yasak ama yapıyorlar. Çünkü süt tozu yurt dışından çok ucuza geliyor. Bazı ülkeler, stoklar artınca süt tozunu normal fiyatının üçte birine ihraç ediyor. Bu durum Türkiye'deki bazı firmaların işine geliyor. Bisküvi ya da başka alanlardaki üretimde kullanılacağı gerekçesiyle binlerce ton ithal edilen süt tozu, süt ve ürünlerinin üretimine kaydırılıyor. Buna da ses çıkaran olmuyor.'' 
Bu durumun Türkiye'deki süt fiyatlarını düşürdüğünü öne süren Zengin, ''Litresi 45 YKr'ye kadar düştü. Geçen yıl 58 YKr olan litre fiyatı toplama sütlerde 60, çiftlik sütlerde ise 75 YKr olması gerekiyor. Yem ve elektrik gibi birçok girdiler artarken süt fiyatları düşüyor. Bunun nedeni süt tozu ithalatıdır'' dedi. 
İthalata yasak getirilse de bazı firmaların yoğun süt tozu stoku yaptığını iddia eden Zengin, ''Yani süt tozundan üretime devam edebilecekler. Bunun önüne geçilmediği için Aksaray'da sığırlar kesilmeye başladı. İlde günlük üretim 1 yılda 400 tondan 205 tona düştü. Bu düşüş sürecek gibi görünüyor çünkü yetiştiriciler zor durumda'' diye konuştu. 
Süt Üreticileri Birliği (SÜTBİR) yetkilileri de süt tozunun bu şekilde kullanıldığını, bu durumun süt fiyatlarını aşırı düşürdüğünü söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri