Süt fiyatlarında uçurum büyüyor

Süt-yem paritesi, 0,96-0,97 seviyelerine düştü. üretici bu şartlarda üretim yapmanın zor olduğunu söyledi. Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, " Parite düzelmezse damızlık hayvanlar kesime gitmeye devam edecek” dedi

Çiğ süt fiyatına yapılan yüzde 47 oranındaki zam, çiftçinin cebine girmeden eridi. Ulusal Süt Konseyi, 29 Kasım'da yaptığı toplantıda, maliyetlerdeki artışı dikkate alarak çiğ süt referans fiyatını litre başına yüzde 47 oranında artışla 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa çıkarmıştı. Süt fiyatına yapılan artışın ardından, birçok yem firması yeme zam yaptı. Yemin torbası 260-300 TL arasında değişiyor. Besiciler, yüksek fiyatlar nedeniyle yem alamaz hale gelirken birçok çiftçi damızlık hayvanlarını kesime yolluyor. Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “En son aldığımız bilgide Konya’da 3 büyük mezbahana 32 bin damızlık hayvanın kesildiği bilgisini aldık bu rakamları gerçekten çok üzücü” ifadelerini kullandı.

“SÜT YEM PARİTESİ 1,5 SEVİYESİNE GETİRİLMELİ”

Üretici 1 litre çiğ süt sattığında 1,5 kilo yem alabilirse üretime devam edebilir. Süt yem paritesi 1,5 seviyesine getirilmelisi gerektiğini belirten Çelikçi, daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Şuan besicilik ile uğraşan vatandaşlar gerçekten zor durumda. Yem ve süt fiyatı arasındaki parite farkı bu şekilde devam ederse hayvancılığın geleceğini kurtarılamaz hale gelecektir. Yemin torbası 260-300 TL arasında değişiyor. Buna göre; sütün litre fiyatının en az 7,5 lira olması gerekiyor. Yani bir süt üreticisi, 4 lira 70 kuruşla en fazla 900 gram yem alabiliyor. Bu fiyatlar ile girdi maliyetlerini kurtaramayan birçok çiftçi hayvancılığı bırakıyor. Memleketimizde süt üretimi yapan besiciler her zaman desteklenmeli gelişim çağında olan yavrularımıza günlük süt ihtiyacının karşılanması gerekiyor üretim her zaman desteklenmeli özellikle peynir yoğurt gibi temel gıda madde ürünlerimizin ham maddesi olan süt üretimi daha çok desteklenmeli.”

FİYATLAR USK TARAFIRDAN BELİRLENMESİN

Çelikçi, Süt fiyatına yapılan artışın ardından, birçok yem firması tarafından zam yapıldığını belirterek şunları kaydetti: “ Süt üreticilerinin fiyatları Ulusal Süt Konseyi tarafından belirleniyor. Ancak süt üreticilerinin en önemli girdilerinden olan yem fiyatı belirlenirken bir konsey toplanmıyor yem üreticileri fiyatları kendileri belirliyor burada ortaya bir çelişki çıkıyor. Yem satan firmalar yem fiyatları dolar endeksine bağlı olarak arttığını söylüyor. Süt üreticileri bu fiyatları farkı arasında eziliyor. Süt fiyatları belirlenirken Ulusal Süt Konseyi belirlemesin devlet tek fiyat versin yem fiyatlarını da baz alarak yapılması gerekiyor. Ülkemizin çiftçimizin durumuna bakarak bu fiyatlar belirlenmeli. Mezbahanelerde dişi hayvan kesimi çok fazla. Hayvancılığı bırakan insan sayısı da artıyor. Gençler besicilik yapmayı bırakıyor şuan besicilik yapan yaş ortalaması şuanda 50 yaş ve üstünde. Bu şartlarda Konya'nın süt üretim kapasitesinin düşmesi çok normal” dedi.  

ÇİFTÇİDE 4.70, MARKETTE 18 LİRA

Çiftçi ve markette satılan süt fiyat farkına değinen Çelikçi,2Süt üreticileri fabrikalara 4 lira 70 kuruştan süt satıyor. Ancak marketlerde kutu sütün fiyatları 17 TL olarak satılıyor üretilen sütün yağı, proteini bellidir. Fiyatları değişse de paketin içindeki süt aynı. Ancak marka marka değişiklik gösteriyor. Süt fiyatındaki uçurumda tek kazanan marketler. 4.70 fiyat belliyken, 15-20 liralara süt satılıyor burada bir sıkıntı var, süt markete gidene kadar görmüş olduğu tüm işlem üreticiye yükleniyor. Market zincirlerine gidene kadar, çiftçiden çıkışından itibaren herkes üzerine koyarak fiyatı katlıyor. Ne besici kazanıyor, ne tüketici” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri