Süt fiyatları markette sürekli artıyor!

Girdi maliyeti altında ezilen, ürettiği süt eskisi kadar para etmeyen üreticiler sitem ederken, süt fiyatı, markette günden güne artıyor. Marketlerde 1 litre sütün fiyatı 9 liraya dayandı. Üreticiden ise çiğ süt 3 lira 20 kuruşa alınıyor

Süt fiyatları, zirveyi gördü. Marketlerde sütün litre fiyatı 9 liraya satılmaya başlandı. Üreticiler girdi masraflarından şikayet ederken, vatandaş da pahalıya süt tüketmeye sitem ediyor. Süt fiyatlarının son günlerde fazla arttığına dikkat çeken Çumra Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Çelikçi, “Fiyatların artışında üretimin düşmesi etkili. Tarım politikamız olmadığı için hayvancılık da bundan etkileniyor. İlerleyen süreçte süt daha da değerli hale gelecek” dedi.

MARKETTE FİYAT ARTIYOR GRAMAJ DÜŞÜYOR

Özellikle kimi marketlerin fiyat artırırken gramajı düşürdüğünün de altını çizen Çelikçi, şunları kaydetti: “Üretimden kaynaklı fiyat artıyı bir yana marketlerin de yapmış olduğu durumlar var. Ben de bir işletmeciyim. Mesela ben bir peynirin kilosunu 25 liradan verirken marketlerde 600 gramı 30 lira. Bunun da denetilmesi gerek. Evet üretimin düşüklüğünden ötürü fiyat artışı oluyor fakat bu durumu bir fırsat haline getirmemek gerekir. Hükümet de bu konu ile ilgili adımlar atmalı. Bazı şeyler devlet eliyle düzelir. Eğer böyle giderse süt fiyatlarında kontrolsüz artışlar meydana gelecek. Bunun önüne geçilmeli.” Girdi fiyatları sürekli zamlanırken, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği çiğ süt fiyatları yerinde sayması besiciyi vuruyor” diyen Çelikçi, “12 ay kapalı alanda hayvan beslemek zorunda kalan için piyasa şartları sürdürülebilir bir durum değildir" şeklinde konuştu.

YEM FİYATLARI BELİMİZİ BÜKTÜ

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, bu yıl yeme yüzde 86 civarında zam yapıldığını dile getirdi. Bununla beraber çiğ süt fiyatlarına ise sadece yüzde 30 oranında zam yapıldığını hatırlatan Başkan Çelikçi, “Yeni fiyat tarifesiyle birlikte artık hayvancılık yapılamaz hale geldi. Sağmacılık yapan besiciler, süt ineklerini kesmeye başladılar” dedi. Süt sağmacılığı yapan besicilerin ineklerine proteni yüksek yemler yedirmek zorunda olduğunu ancak yem fiyatlarının aşırı arttığına vurgu yapan Çelikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün yem fiyatları 140 ile 180 TL arası değişiyor. Bunlara bir de girdi fiyatları eklenince maliyet iyice artıyor. Çiğ süt bugün 3 lira 20 kuruştan satılıyor. Aradaki fiyat farkına dayanamayan çiftçiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalıyor. Erkek hayvanın kesimi 41 TL'den yapılırken, süt ineklerinin kesimi ise 39 TL'den yapılıyor. Aradaki fark bu kadar az olunca, bir de üretici zam yağmuruna dayanamayınca ineklerini kestirmeye başladı. Türkiye’de çiğ süt fiyatlarını Ulusal Süt Komitesi belirliyor. Biz buna kesinlikle karşıyız. Çiğ süt fiyatlarını üreticinin kendi belirlemesi gerekiyor. Üreticinin firmalara sattığı çiğ süt fiyatı ile reyondaki süt fiyatı arasında uçurum var. Bunun önüne ivedilikle geçilmeli.

Şuan çiğ süt üretimi yapan besicilerde küçülmeye gidenler var. Besiciler süt ineklerinin sayısını 70-80'e kadar düşürdü. Bununla beraber kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte inekler de kurbanlık olmaya başladı. Süte yapılan bu zam, sadece süt sanayisi ile uğraşan büyük firmaları memnun etti. Süt üreticileri, fiyat artışından memnun değil. Çiftlikler kapanmaya başladı.”

EYYÜB KARAKUZU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri