Süt fiyatındaki düşüş tüketiciye yansımıyor

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Parlak, son 6 ayda süt fiyatlarının 65 kuruştan 44 kuruşa düşmesine rağmen, marketlerdeki raflarda süt fiyatlarında azalma olmadığını söyledi.

Parlak yaptığı açıklamada, her yıl bu dönemde toptan süt alım fiyatları yükselirken bu yıl süt alım fiyatlarında önemli oranlarda düşüş yaşandığını söyledi. 
Süt fiyatlarının her geçen ay düşmeye devam ettiğini dile getiren Parlak, ''son 6 ayda süt fiyatları 65 kuruştan 44 kuruşa düşmesine rağmen, marketlerdeki raflarda süt fiyatlarında azalma olmadı'' dedi. 
Düşük süt fiyatları nedeniyle zarar eden üreticinin dişi hayvanlarını kesimhaneye vermek zorunda kaldığını dile getiren Parlak, şunları kaydetti: 
''Şuan düşen süt fiyatları nedeniyle ne süt üreticisi kazanıyor, ne de fiyattaki düşüş nihai ürüne yansıtılmadığı için bundan tüketici yararlanabiliyor. Yani süt fiyatındaki düşüş tüketiciye yansımıyor. Bunun nedeni süt ve süt mamulleri üreten fabrikaların gereğinden fazla süt tozu kullanmalarıdır. Şuan için yurt dışından süt tozu ithal edilmediği söylense de firmalar daha önce ithal edip bol miktarda stokladıkları süt tozlarını kullanıyor. Süte talep azaldığı için de süt alım fiyatları düşmeye devam ediyor.'' 
Parlak, Bakanlığın süt ve süt mamulleri üreten firmaların ne kadar süt tozu kullanabileceğini denetim altına almasını, sınırlama getirmesi gerektiğini, yoksa süt alım fiyatlarının düşmeye devam edeceğini vurguladı. 
Halen piyasada satılan pastörize sütün fiyatının 1,20 ile 1,50 TL arasında değiştiğini anlatan Parlak, ''şu an sütten, süt ve süt mamulü üreten firmalarla aracılar kazanıyor. Düşük süt fiyatından tüketicinin de yararlanmasını, düşen fiyatların tüketiciye de yansıtılmasını istiyoruz'' diye konuştu.


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri