Sürü yabancıya emanet

Anadolu'da birkaç yıl önce baş gösteren çoban krizi artarak devam ediyor. Hayvan üreticileri, sürüyü emanet edecek birini bulamıyor. Çoban bulamadığı için sürüyü satanların sayısı da hayli fazla. Çobanlık yapanların yüzde 90'ı ise yabancı

Konya ve ilçelere bağlı köylerde hayvancılıkla uğraşanlar, sürülerine çoban bulmakta zorluk yaşıyor. Hayvanlar kışı ahırlarda geçirdi. Havaların ısınmasıyla birlikte küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar otlanmak için meraya çıktı. Sürüyü otlatacak eleman bulmak ise zorlaştı. Bölgedeki hayvan üreticileri çoban bulamamaktan şikayetçi. Üreticiler, 2 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Hayvan yetiştiricileri çareyi yabancı işçi çalıştırmakta buluyor.

YABANCILAR ÇOBANLIK YAPIYOR

Ayrıca yerli vatandaş çobanlık yapmak istemiyor. Gençler çobanlık mesleğinden uzaklaştı. Gençler, şehirde asgari ücretle çalışmayı, köyde 2 bin liraya çobanlık yapmaya tercih ediyor. Bu nedenle çobanlık işi Suriyeli ve Afganlar'a kaldı. Çalışma izni de alan Suriyeliler, çobanlık mesleğini sevdi. Afganlar da mesleği icra ediyor. Yerli ve yabancı çoban bulamayan bazı üreticiler de sürünün bakımını hanımı ile birlikte kendisi üstleniyor. Hayvan yetiştiricileri, devletten çoban desteği talep ediyor.

ÇOBANLARIN YÜZDE 90'I YABANCI

Altınekin Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, çoban krizi hakkında açıklamalarda bulundu. Başta Altınekin olmak üzere Konya Ovası'nın genelinde çoban sıkıntısının yaşandığnıı belirten Kağnıcıoğlu, "Sürü sahipleri 2 bin 500 lira maaş ödemeye razı olmalarına rağmen çalıştıracak çoban bulamıyor. Yerli halk artık çoban olmak istemiyor. Köylerden şehre göç de çoban krizinde etkili. Çiftçiler ve hayvan yetiştiricileri işçi bulamıyor. Yerliler farklı alanlara yöneldiği için tarla ve çobanlık işi yabancılara kaldı. İlçemizde Suriyeli çoban sayısı hızla artıyor. Sürülerin önemli bir kısmı Suriyeliler'e emanet edildi. Diğer bölgelerde de Afgan çoban sayısı da hayli fazla. Çobanlık yapanların yüzde 90'ı yabancı" sözlerini kullandı.

ÜRETİCİLER BÜYÜKBAŞA YÖNELİYOR

Birçok koyun üreticisinin çoban sıkıntısı nedeniyle büyükbaşa yöneldiğini belirten Kağnıcıoğlu, "Büyükbaşın bakımı küçükbaşa göre biraz daha kolay. Hanımlar büyükbaş hayvanlara bakabiliyor. Ancak küçükbaş hayvanlar biraz zahmetli. Çoban bulamadığı için bazı sürü sahipleri koyunları satıp inek veya dana alıyor" şeklinde konuştu. Çoban sıkıntısının üretime de yansıdığını belirten Kağnıcıoğlu, "Sorunun aşılması için bütün kurumlar ortak hareket etmeli. Kriz devam ederse üretim büyük yara alır. İnsanlar üretimden uzaklaşıp tüketici olur" şeklinde konuştu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri