Sürpriz açlık grevi zirvesi!

Açlık grevlerinde 53üncü güne girilirken Adalet Bakanı Ergin ile BDPli Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder sürpriz bir görüşme yaptı.

Açlık grevlerinde 53’üncü güne girilirken Adalet Bakanı Ergin ile BDP’li Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder sürpriz bir görüşme yaptı. Görüşmede, açlık grevinin en önemli taleplerinden biri olan Öcalan’la görüşme konusunda önerilerin konuşulduğu öğrenildi.

Açlık grevlerinin başından beri BDP’li vekillerle sürekli görüşen Adalet Bakanı Ergin, BDP’den gelen talep üzerine ilk defa eşbaşkan düzeyinde bir görüşme yaptı. BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile İstanbul Milletvekili Önder, açlık grevlerinde gelinen son durumu görüşmek üzere Bakan Ergin’i ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre, görüşmede, Bakan Ergin, daha önce açıkladığı Kürtçe anadilde savunma yapılabilmesine ilişkin tasarı taslağını Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu’na sunulması için gayret gösterdiklerini belirtti.

Düğüm İmralı’da

Görüşme bu yüzden, açlık grevindekilerin “Öcalan’a uygulanan tecritin kaldırılması” konusuna odaklandı. Bakanlık cephesinin daha önce Öcalan’la kardeşi Mahmet Öcalan’ın görüşebileceğini tekrarlarken BDP’liler de çeşitli alternatifler üzerinde durulması gerektiğini ifade etti. Tarafların karşılıklı önerileri dinledikten sonra sürekli temasta olmak konusunda anlayış birliğini ifade ettikleri belirtildi.

‘Bir saatte çözülebilir’

BDP’li Önder, NTV’ye yaptığı açıklamada, açlık grevindeki mahkumların koşullarını ve olası sonuçları değerlendirdiklerini söyledi: “Sayın Bakan sürece insani değerleri yüksek sorumluluk anlayışı ile yaklaşmaya devam ediyor. Bu sorunun çözümü için toplu iğne başı kadar imkan var mı diye değerlendirdik. Meseleye taviz ekseninden yaklaşmak çözümsüzlüğe çanak tutar. Aslolan, hak olanın kullandırılmaması meselesidir. Bir yanlıştan dönülmesi olarak ele alırsak mesele bir saatte çözülür. Radikal duruştan kastettiğimiz can kayıplarını engellemek için ne yapammız gerekiyorsa onları yapmaktır. Gözdağı vermeye çalışmıyoruz.”

Bakanlığın kilo kaybı hesabı

CHP milletvekillerinin açlık grevindeki hükümlü ve tutukluları ziyaretlerinden sonra yaptıkları basın açıklamasında ileri sürdükleri iddiaları yalanlamak üzere bir açıklama yapan Adalet Bakanlığı, CHP’nin raporunda ileri sürülen “önemli sağlık sorunları yaşadıkları ve en fazla kilo kaybının 18, ortalama kilo kaybının ise 10 kilogram olduğu” iddialarının gerçek dışı olduğunu savundu. Açıklamada, 67 cezaevinde 682 hükümlü ve tutuklunun açlık grevinde olduğu belirtilirken Kocaeli 1 No.lu F Tipi Cezaevindeki 15 kişi arasında en fazla kilo kaybının 7,2 kg olduğu , Kocaeli 2 No.lu F Tipi Cezaevinde ise 14 kişi arasında ise en fazla kilo kaybının 8 kg olduğu belirtildi. Bolu F Tipi’nde ise 19 kişinin muayenelerinde kilolarını ölçtürmedikleri aktarıldı.

‘Tuz, bal, limon veriliyor’

Açıklamada açlık grevindekilere düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitaminlerin verildiği söylendi ve şöyle denildi: “Tutuklu ve hükümlülerin ‘açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığına ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri ancak bu taleplerinin reddedildiği’ iddiası tamamen gerçek dışıdır. Açlık grevine katılanların bulunduğu odalarda kalan ve açlık grevine katılmayan diğer hükümlü - tutuklular ise günlük iaşelerini almakta ve kantin alışverişi yapmaktadırlar.”

‘Sağlık sorunları yok’

“TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyeleri, 1 Kasım 2012 tarihinde, Kurum doktoru ve bir bağımsız doktorla birlikte Bolu F ve T Tipi Ceza İnfaz Kurumlarında açlık grevinde bulunanları ziyaret etmiştir. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada “açlık grevinde bulunanları diğer mahkumlardan ayırt edemedikleri, sağlık sorunlarının bulunmadığı” ifade edilmiştir.”

‘Eylemlere zorlanıyorlar’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da “Eylemlere zorlanan hükümlü ve tutukluların bu eylemlerini derhal sonlandırması için onlara destek olmak gerekiyor” dedi. Grevdekilerin hekimler tarafından her gün ziyaret edildiğini vurgulayan Akdağ, kendisine hayati tehlikesi bulunan kişinin bulunduğu bilgisinin verilmediğini söyledi ve ”Bu kişilerin sağlık durumları değişkenlik gösterir. Bugün bir şeyler söylersek yarın farklı bir durum ortaya çıkabilir” dedi.

İHD: Kritik sürece girdiler

İHD (İnsan Hakları Derneği) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise cezaevlerinde açlık grevi yapanların sağlık durumu açısından kritik sürece girildiğini söyledi. Bazı cezaevlerinde açlık grevindekilerin vitamin alamadıklarını anlatan Türkdoğan, sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklar yaşandığını öne sürdü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri