Suriye'ye 3 yıl aradan sonra yumurta ihraç ediliyor

İç savaşın sürdüğü Suriye'ye 3 yıl aradan sonra Türkiye'den yeniden yumurta ihracatı başladı.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurta üreticilerinin ihracatta her yıl yeni rekorlar kırdığını söyledi.

Başta Ortadoğu olmak üzere birçok ülkeye yumurta sattıklarını bildiren HasanKonya, 2012 yılında 350 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını, 2013'te ise 400 milyon doları aştıklarını aktardı.

Konya, yumurta ihracatında önemli bir ülke olan Suriye'ye 3 yıl aradan sonra yeniden ihracat yapmaya başladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 1,5 ay kadar önce Suriye ile ticaretimiz yeniden başladı. Haftalık 2-3 milyon adet yumurta ihraç ediyoruz. Gönül arzu ediyor ki, daha önceki rakamları elde edebilelim. Ama inşallah yakın bir gelecekte buradaki savaşın biteceğini, ihracatımızın daha hızlı şekilde devam edeceğini düşünüyorum. Suriye'de alıcılarımız var. Iraklı iş adamları da bizden alıp Suriye'de satışını yapabiliyor. Antakya'dan, Ceylanpınar'dan mal geçişi yaptığımız serbest bölgeden bu ihracatı gerçekleştiriyoruz."

- 400 milyon dolar ihracat hedefi gerçekleşti 

Türkiye'nin 2006 yılı yumurta ihracat rakamın 16 milyon dolar olduğunu anımsatan Hasan Konya, bu rakamın 2012 yılında 352 milyon dolara çıktığını ifade etti.

Konya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerine 2023 yılı ihracat hedefinin 450 milyon dolar olarak belirlediğine dikkati çekerek,  "Biz bu hedefi bu yıl itibarıyla yakaladık. Hedefimizi 10 yıl öncesinden yakalamış olduk. Yem ve diğer girdi maliyetlerinde bize kolaylık sağlanırsa, daha fazlasını yapacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

- Mayıs ayına kadar yumurtaya zam yok

Protein kaynağı yumurtanın fiyatının, arz ve talep dengesine göre belirlendiğine işaret eden Konya, kış aylarında yumurtanın daha çok tüketildiğini, fiyatlarda girdi maliyetlerinin etkisinin de büyük olduğunu anlattı. Konya, "Finansal anlamda bir takım dalgalanmalar yaşanıyor. Buna bağlı olarak üreticinin girdi fiyatlarında herhangi bir zam veya artış yaşanmadığı takdirde yumurta fiyatlarında 2014 mayıs ayına kadar zam gelmeyecektir" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri