Suriye’nin Kültür Hazineleri Tehlikede

Bilim adamları Suriye’de binlerce yıllık tarih hazinelerinin yağmalanmasından endişe ediyor.

Bilim adamları Suriye’de binlerce yıllık tarih hazinelerinin yağmalanmasından endişe ediyor.

Münster’de 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 32. Alman Şarkiyatçılar Günü organizasyonu için bir araya gelen bilim adamlarından Prof. Dr. Hans Neumann, Suriye konusunda yetkilileri uyardı. Suriye’deki iç savaşın sonuçlarının vahim olduğunu söyleyen Neumann “Savaşta sayısız insan hayatını kaybediyor. Bunun yanı sıra insanlık tarihinin en eski yazmaları ve 5 bin yıllık eski tarih kalıntıları kayboluyor.” diyerek savaştaki tarihi eser kaçakçılığına ve yağmalanmasına dikkat çekti.

UNESCO kısa zaman önce Suriye şehirlerini ve buradaki tarihi eserleri dünya kültür mirası olarak ilan etmişti. Hâlihazırdaki iç savaş nedeniyle oradaki eserlerden güvenilir bir haber alınamadığını anlatan Neumann, “Irak ve Afganistan’da savaşın ne büyük zararlar verdiğini gördük. Tarihi binaların, kazıların ve hatta müzelerin tahrip edildiğini gördük.” diye konuştu.

Tarihi eser kaçakçılarının özellikle tarihe şahitlik yapan eski saray, şato ve özel evlerde kullanılan oyma yazılar, mühürler, metal ve seramik aletleri yağmaladığını kaydeden Prof. Neumann, ülke dışında ilgililere büyük paralar karşılığı satıldığı uyarısını yaptı.

Neumann yapılacak Alman Şarkiyatçılar Günü’ne dikkat çekerek tüm dünyadan bilim adamlarının eski doğunun dil, tarih ve kültürünü masaya yatıracaklarını belirtti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri