Suriyelilerin 1 Milyon 17 Bin 183'ünün Biyometrik Kayıtları Yapıldı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 31 Ekim 2014 tarihi itibariyle Türkiye'de bulunan Suriyelilerin tahmini sayısının 1 milyon 617 bin 110 olduğunu belirtti. Ala, "Bunların 1 milyon 17 bin 183'ünün biyometrik kayıtları yapılmıştır. Kayıtları yapılan...

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 31 Ekim 2014 tarihi itibariyle Türkiye'de bulunan Suriyelilerin tahmini sayısının 1 milyon 617 bin 110 olduğunu belirtti. Ala, "Bunların 1 milyon 17 bin 183'ünün biyometrik kayıtları yapılmıştır. Kayıtları yapılan Suriyelilerin yaklaşık 220 bini 10 ilde bulunan 22 barınma merkezinde barındırılmaktadır. Ayrıca 2014 yılında 96 bin 873 Suriyeli yabancıya ikamet izni düzenlenmiştir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bütçe ile kesinhesapları görüşülmeye başlandı.

Bakan Ala'ya sunum yapmadan önce komisyon üyeleri tarafından bazı sorular yöneltildi. "Alan hakimiyetini kaybettik" açıklamasının hatırlatılması üzerine Bakan Ala, "Bu açıklamayı yalanladık. Neden tekrarlıyorsunuz?" dedi. Bu ifadeler üzerine küçük bir tartışma yaşandı. Bakan Ala'ya açıklamasını yeniden burda da yalanlaması istendi.

2010-2014 Stratejik Planı’nda olduğu gibi, 2015-2019 Stratejik Planı’nda da vatandaşların ihtiyaç duyduğu hizmetleri, onların memnuniyetini esas alarak yerinde ve kaliteli bir şekilde sunmak temel ilke olarak benimsendiğini dile getiren Ala, 2015-2019 dönemini kapsayan Stratejik planımızda 5 amaç belirlendiğini ifade etti. Ala, bunları; "İç güvenlik, göç ve sınır yönetimi hizmetlerinin insan hakları çerçevesinde etkinleştirilmesi ile güven ve huzur ortamını sağlamak, mülki ve mahalli idarelerin sunduğu hizmetlerde hız ve kaliteyi artırmak, sivil toplum faaliyetlerini desteklemek, hizmet sunumunda bilgi teknolojilerini etkin, verimli ve güvenli olarak kullanmak, Bakanlık hizmetlerinde hız ve kaliteyi artırmaktır." olarak sıraladı.

Ülkenin yüzde 93’ünün jandarma görev ve sorumluluk bölgesinde, yüzde 7’sinin ise polis görev ve sorumluluk bölgesinde olduğunu anlatan Ala, toplam nüfusun yüzde 86’sının polis, yüzde 14’ünün ise jandarma bölgesinde yaşadığını kaydetti. Suçla mücadelede, öncelikle önleyici tedbirlere ağırlık verildiğini vurgulayan Bakan Ala, Toplum Destekli Polislik uygulaması konusunda bilgiler verdi.

Ala, özel güvenlik hizmetleri kapsamında da şu bilgileri aktardı: "Polis sorumluluk bölgesinde 662 bin 878, jandarma sorumluluk bölgesinde 124 bin 594, toplam 787 bin 472 kişiye özel güvenlik kimlik kartı verilmiştir. Özel Güvenlik Kimlik Kartı verilenlerden polis sorumluluk bölgesinde 221 bin 621, jandarma sorumluluk bölgesinde 43 bin 109, toplam 264 bin 730 kişi özel güvenlik sektöründe istihdam edilmektedir."

Jandarma Genel Komutanlığı personel yapısının uzmanlaştırılması çalışmalarının devam ettiğini belirten Ala, bugün itibarıyla Jandarma Genel Komutanlığı personelinin yüzde 35’inin profesyonel görevlilerden oluştuğunu, 2015 ve sonrasında uzman personel alımına devam edilerek profesyonelleşme oranının yükseltileceğini ifade etti. Jandarma Genel Komutanlığı personelinin eğitim çalışmalarının da etkin bir şekilde sürdürüldüğünü kaydetti.

BİN 922 NEZARETHANENİN STANDARTLARA UYGUN HALE GETİRİLME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Hükümet olarak, temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem verdiklerini dile getiren Ala, bu kapsamda, son 12 yılda devrim niteliğinde yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini savundu. Suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidileceğini ifade eden Ala, "İnsan hakları ihlali iddialarına konu olan görevliler hakkında gerekli adli ve idari işlemler hiçbir müsamahaya yer vermeyecek şekilde yürütülmektedir. Bu çerçevede, Bakanlığım bünyesindeki Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bağlı İnsan Hakları İhlalleri İnceleme Bürosuna intikal eden insan hakkı ihlali iddiaları, bu konuda kurs görmüş Mülkiye Müfettişleri marifetiyle incelenmektedir. Ayrıca temel hak ve özgürlüklerin korunması kapsamında, 'Emniyet Genel Müdürlüğü Nezarethane Talimatnamesi' hazırlanmış ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce 24 Haziran 2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe konulmuştur. Bakanlığımız tarafından hazırlanan, güvenlik personeli ile ilgili şikâyetlerin daha etkili soruşturulması ve izlenmesi için Genel Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı, TBMM’nin ilgili Komisyonlarında görüşülmüş ve Genel Kurul gündemine getirilmiştir. Oluşturulması düşünülen bu mekanizmanın amacı; vatandaşların insan hakları ihlalleri ile ilgili başvurularının bağımsız bir birim tarafından soruşturulmasının sağlanması, güvenlik birimlerimiz hakkındaki yersiz iddiaların önüne geçilmesi, aynı zamanda vatandaşlarımızın kolluk birimlerine olan güveninin artırılmasıdır. Diğer taraftan, jandarma personeli de insan hakları konusunda eğitimden geçirilmiş, Jandarma Genel Komutanlığı Nezarethane Konsepti hazırlanmış, jandarma iç güvenlik birliklerinde bulunan mevcut bin 992 nezarethanenin standartlara uygun hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar yüksek oranda tamamlanmıştır. Bu çalışmaların sonucunda, jandarma personeli hakkındaki insan hakları ihlali ile ilgili şikâyetlerin her geçen gün giderek azalması memnuniyet vericidir." diye konuştu.

AK Parti hükümetleri döneminde Emniyet Teşkilatı'na 30 bin 700 adet standart, bin 271 adet zırhlı, toplam 31 bin 971 taşıt kazandırıldığını dile getiren Ala, 2014 yılı Ekim ayı itibarıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne genel bütçe aracılığıyla toplam bin 933 adet taşıt alınmasının planlandığını ifade etti.

MAYINA KARŞI KORUNAKLI 55 ADET KİRPİ KULLANILMAYA BAŞLANDI

Emniyet Genel Müdürlüğüne, suç ve suçlularla mücadelede daha aktif rol alabilmesi amacıyla, çok maksatlı keşif ve gözetleme uçağı alım projesi kapsamında 2 adet personel ve malzeme nakil uçağı alındığını ve ülke genelinde hizmet vermeye başladığını anlatan Ala, şöyle devam etti: "Suç ve suçlularla daha etkin mücadele etmek amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda, 19 adet Mini İnsansız Hava Aracı, 3 adet Midi İnsansız Hava Aracı alımı yapılmış, aktif olarak görevlerde kullanılmaya başlanmıştır. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile müşterek yürütülen 'Orta Tip Helikopter Alım Projesi' kapsamında, 15 adet Bell 429 Helikopterin kabul işlemleri tamamlanmıştır. 4 Adet Skorsky S-70i Helikopter Alım Projesi kapsamında tedarik edilen helikopterlerin kabul işlemleri de kasım ayı itibarıyla tamamlanmıştır. Yine Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile müşterek yürütülen 20 Adet Çift Motorlu Genel Maksatlı Helikopter Alım Projesi kapsamında çalışmalar devam etmektedir. Güvenlik hizmetlerinin vatandaşlarımızın memnuniyetini sağlayacak şekilde yürütülmesinde, hizmet sunulan polis yerleşim binaları ve diğer mekânlarının düzen, tertip ve yeterliliği önem taşımaktadır. Bu çerçevede, Emniyet Teşkilatımızın halkımıza hizmet sunduğu binalarda, vatandaş ve personel memnuniyetini esas alan iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülmektedir.

Jandarma Genel Komutanlığı’nda; Terörle Mücadele Harekâtındaki birliklerin etkinliğini artırmak, bölücü terör örgütü tarafından askeri araçlara yönelik yapılan mayın ve tuzaklama eylemlerine karşı alınan tedbirleri geliştirmek ve personel zayiatını önlemek maksadıyla;

2013 yılında tedarik edilen 131 adet yeni nesil zırhlı araç hizmete alınmıştır. 217 adet Hafif Zırhlı Cobra Aracı’nın tedarik işlemleri devam etmekte olup, 72 adedinin 2014 Aralık ayına kadar teslim alınması planlanmaktadır. Bu araçlardan 145’i ise 2015-2016 yıllarına sari olarak tedarik edilecektir. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen Mayına Karşı Korumalı Taktik Tekerlekli Araç (Kirpi) Projesi kapsamında; 2014 yılında tedarik edilen 55 adet Kirpi aracının tamamı teslim alınarak kullanılmaya başlanmıştır. Böylece, jandarma hizmetlerinde kullanılan Kirpi aracı sayısı 80’e ulaşmıştır. 19 adet TOMA aracından tedarik işlemleri tamamlanan 4 adedi Jandarmanın kullanımına sunulmuş, 15 adedinin ise 2014 Aralık ayında teslim alınması planlanmıştır. Jandarmanın güvenlik hizmetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu havacılık desteğinin arttırılması ve doğal afetlerde verilecek görevler ile arama-kurtarma ve halka yardım faaliyetlerinde kullanılmak üzere; toplam 30 adet Genel Maksat Helikopteri alımına yönelik ilgili firma ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 21 Şubat 2014 tarihinde sözleşme imzalanmış olup, projenin 2025 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Jandarma hizmetlerinin daha güvenli ve rahat bir ortamda yürütülmesi amacıyla, 2013 yılında toplam 58 adet inşaat (karakol hizmet binaları, depo, harekât alarm iskan tesisi gibi) tamamlanarak hizmete açılmıştır. Bu inşaatlardan toplam 26 adedi TOKİ Başkanlığı kanalı ile yapılmıştır.

Muhtelif tiplerde toplam 445 tesisin inşa faaliyetlerine devam edilmektedir. Bu inşaatlardan toplam 350 adedi TOKİ Başkanlığı kanalı ile yapılmaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca; deniz yetki alanlarımızda can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla, '1700 Tonluk Açık Deniz Arama Kurtarma Gemisi Projesi' kapsamında, 2014 yılı içerisinde 1 adet 1.700 tonluk arama kurtarma gemisi teslim alınmış, 2013 yılında teslim alınan 3 adet arama kurtarma gemisi ile birlikte 4 adet geminin hizmete girmesi sağlanmıştır. Ayrıca, 6 adet arama kurtarma maksatlı helikopter tedariki ve deniz yetki alanlarımızın gözetlenmesi kapsamında ihtiyaç duyulan 12 adet insansız hava aracı temin edilmesine yönelik projelere devam edilmektedir."

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Kasım 2014 itibarıyla, 81 il merkezinde MOBESE (KGYS) kurulumu tamamlanarak faaliyete geçirildiğini, 208 ilçede de sistemin kurulumu tamamlandığını, 140 ilçede kurulum çalışmaları ve ihale işlemlerinin devam ettiğini belirten Bakan Ala, asayiş suçları ile mücadele konusunda da bilgi verdi.

Ala, "Vatandaşlarımızın korku ve endişeden uzak, huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesini sağlamak İçişleri Bakanlığı olarak en temel görevimizdir. Toplumun huzurunu bozan, korku ve endişeye sebep olan suçların başında asayiş suçları gelmektedir. Bu suçlarla etkin mücadele etmek amacıyla 81 ilimizde kurulan Güven Timleri ve Yıldırım Ekipleri’nin çalışmaları ile önemli başarılar elde edilmiştir. 2014 yılının ilk 9 ayında yapılan 155 planlı operasyonda, 757 şahıs yakalanarak haklarında adli işlem yapılmıştır. Asayiş suçlarının bir kısmını da spor müsabakaları sırasında meydana gelen olaylar oluşturmaktadır. Spor Olayları Projesiyle, spor müsabakalarında istenmeyen olayların meydana gelmesinin önlenmesi ve bu olaylara karışan şahısların bir sonraki müsabakaya girişlerinin engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, 'Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2011 tarihinden günümüze kadar; 7 bin 607 kişi hakkında yasal işlem yapılmış, 2 bin 733 şahıs hakkında spor müsabakalarını seyirden men cezası verilmiş olup bu şahısların cezaları halen devam etmektedir. Yolsuzluk suçları, vergi kaçakçılığı, parada sahtecilik, belgede sahtecilik, tefecilik suçları ve nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla mücadele kapsamında; 2013 yılında 11 bin 747 operasyonda 28 bin 821 şahıs hakkında işlem yapılırken, 2014 yılının ilk dokuz ayında ise 8 bin 65 operasyonda 20 bin 786 şahıs hakkında işlem yapılmıştır. Yolsuzluk suçları ile etkin mücadele yalnızca şüphelileri yakalamakla değil bu suçların ekonomik boyutunu da göz önünde bulundurmak ve suçun işlenmesi ile ortaya çıkacak kamu zararının önüne geçmek suretiyle mümkün olacaktır. Tefecilik suçu ile mücadele kapsamında, toplumda var olan ekonomik ve sosyal düzenin korunması, haksız kazanç elde etme odaklı ödünç para verme işleminin engellenmesi amaçlanmaktadır." dedi.

Terör suçlarından dolayı aranan 858 şahsın Türkiye'ye iadesi amacıyla uluslararası düzeyde arama kararı çıkartıldığını dile getiren Ala, 2014 yılı içerisinde terörle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda, ülkemiz adli makamlarınca aranan ve daha önce herhangi bir uluslararası aramaya konu olmamış 122 şahıs yapılan tahkikat neticesinde tespit edildiğini ve bu şahısların uluslararası düzeyde arattırılmaları için gerekli girişimlerin başlatıldığını kaydetti.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Terörizmin, Türkiye'nin yıllardır mücadele ettiği en önemli ulusal güvenlik sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken Ala, "Terörizm sorununu ortadan kaldırmaya yönelik etkin mücadele yöntemleri üzerinde çalışmakta olan hükümetimiz, bu alanda her kurumun üzerine düşen görevler olduğu bilinciyle, üst düzeyde bir koordinasyon ve işbirliği ihtiyacının karşılanması amacıyla strateji ve politikalar geliştirmektedir. Ülkemizdeki huzur ve güven ortamını sürdürmek, terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejiler geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere hükümetlerimiz döneminde kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı terörle mücadeleye yönelik çalışmalarına devam etmektedir. Terörle çok boyutlu mücadele edebilmek amacıyla, Hükümetimiz tarafından üretilen politika ve stratejiler birçok alanda hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda, terör örgütlerine katılımları engellemeye yönelik projeler, sosyal araştırmalar, terörle mücadelenin bilimsel ölçütlerde sürdürülebilmesi için araştırma geliştirme çalışmaları dâhil, her türlü ulusal ve uluslararası bilimsel faaliyetler büyük bir kararlılıkla sürdürülmektedir. 2002 yılından itibaren kararlı bir şekilde uygulanan demokratikleşme adımlarının bir devamı olarak; daha güçlü, demokratik, özgür ve huzurlu bir Türkiye için çözüm süreci hayata geçirilmiştir. Ülkemizin on iki yıllık demokratikleşme ve normalleşme birikimi üzerine inşa edilen Çözüm Sürecinin nihai hedefi, terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye’nin ileri demokrasi hedefine ulaşmasıdır." diye konuştu.

KİMLİK KARTI

Yeni e-pasaportların uluslararası düzeyde gerekli görülen asgari güvenlik özelliklerinin tamamına sahip olduğunu dile getiren Ala, "Elektronik olarak okunabilir, çipli yeni tip pasaportların verilmeye başlandığı Haziran 2010 tarihinden günümüze kadar 11 milyon 219 bin 409 pasaport tanzim edilerek vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. Vatandaşlarımızın kendilerine en yakın yerden hizmete daha kolay ulaşabilmesi için 2010 yılından itibaren 260 ilçede yeni pasaport birimi oluşturulmuştur." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi hakkında da bilgi veren Ala, "Pilot uygulama Bolu ilinde üç aşamalı olarak yürütülmüş ve 1 Kasım 2010 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır. Pilot uygulamada biyometrik veri olarak parmak izi yer almış ve 220.000 Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı dağıtılmıştır. Kimlik kartının ülke geneline yaygınlaştırılmasına yönelik yürütülen hazırlık çalışmaları kapsamında, pilot uygulamada elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş, yaygınlaştırma ihalesi yapılmış ve 16 Mayıs 2012 tarihinde işe başlanmıştır. Kimlik kartlarının, yaygınlaştırmanın başlamasını müteakip 3 -4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması öngörülmektedir." dedi.

SURİYE MÜLTECİLERİ

22 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Geçici Koruma Yönetmeliği ile Suriye uyruklu yabancıların geçici koruma kapsamına alındığını belirten Bakan Ala, "Yönetmelik kapsamında Suriyelilere sağlanmakta olan 'Geçici Koruma' uygulaması hukuki dayanak kazanmıştır. Halihazırda, ülkemizde ikamet izin belgesi almış 404 bin 900 yabancı bulunmaktadır. Bununla birlikte, ülkemizde bireysel uluslararası koruma/iltica başvurusunda bulunmuş 93 bin 142 yabancı da serbest ikamete tabi tutulmaktadır. Son yıllarda, başta Suriye olmak üzere, komşu ülkelerde meydana gelen iç çatışmalardan dolayı çok sayıda yabancı ülkemize kitlesel göç halinde gelmiştir. 31 Ekim 2014 tarihi itibariyle; ülkemizde bulunan Suriyelilerin tahmini sayısı 1 milyon 617 bin 110'dur. Bunların 1 milyon 17 bin 183’ünün biyometrik kayıtları yapılmıştır. Kayıtları yapılan Suriyelilerin yaklaşık 220.000’i 10 ilde bulunan 22 barınma merkezinde barındırılmaktadır. Ayrıca 2014 yılında 96 bin 873 Suriyeli yabancıya ikamet izni düzenlenmiştir." dedi.

2015 BÜTÇE RAKAMLARI

2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısında İçişleri Bakanlığına 3 milyar 898 milyon 467 bin TL ödenek ayrıldı. 2014 yılında Bakanlığa tahsis edilen ödeneğe göre yüzde 9,79 artış söz konusu. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 5,9 artışla 22 milyon 183 bin TL, Emniyet Genel Müdürlüğünün bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 6,44 artışla 17 milyar 623 milyon 719 bin TL, Jandarma Genel Komutanlığının bütçesi bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artışla 6 milyar 489 milyon 530 bin TL, Sahil Güvenlik Komutanlığının bütçesi ise bir önceki yıla göre yüzde 11,88 artışla 506 milyon 226 bin TL olarak belirlendi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün bütçesi de bir önceki yıla göre yüzde 43,19 artışla 179 milyon 890 bin TL olarak öngörüldü. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri