Suriyeliler Şems'e taşındı!

Daha çok "Suriyeliler Sokağı" olarak bilinen Şükran Mahallesi'nde yürütülen kentsel dönüşüm projesiyle bir arada yaşayan Suriyeliler, farklı bölgelere dağıldı. Suriyelilerin büyük bir kısmı Şems Mahallesi'nde yaşıyor

2017 yılında ilk kazmanın vurulduğu Şükran Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesinin büyük çoğunluğu bitirildi. Mültecilerin buluşma noktası olan ve Suriyeliler'in kendi kültürlerini yaşama imkânı bulduğu Şükran Mahallesi, projenin başlamasıyla yıkıldı. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte Suriyeliler, açtıkları dükkanları kapatmak; oturdukları evden de çıkmak zorunda kaldı. Göçmenler, şimdi ise en çok 'Şems Mahallesi, Uzunharmanlar, Kurtuluş, Küçük ve Büyükhaymanas, Hacı Fettah çevresi, Saadet Mahallesi, Fetih Caddesi'nin sağ ve sol tarafı, Nakiboğlu, Telafer, Kılıçarslan Mahallesi ve Bosna Hersek Mahallesi'ni tercih ediyor. İşletmelerini de en fazla Şems civarında açıyor.

EN FAZLA ŞÜKRAN MAHALLESİ'Nİ TERCİH ETTİLER

Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından, milyonlarca insan ülkesini terk etmek zorunda bırakıldı. Suriye'den Türkiye'ye yönelik büyük göç dalgası başlatıldı. 3 milyondan fazla göçmen, baskı ve savaş gerekçesi ile ülkemize sığındı. Gaziantep, Kilis, Adana ve Konya gibi iller bu göçten en büyük payı aldı. Göçmen sayısı, Konya'da resmi rakamlara göre 90 bin; resmi olmayan rakamlara göre de 120 bine dayandı. Zamanında Suriye'den gelen büyük aşiretlerin Konya'ya yerleşmesi, şehri mülteciler için daha cazip kıldı. Akrabaları Konya'da olan Suriyeliler, akın akın şehre yöneldi. Göçmenler, en fazla ise Şükran Mahallesi'nde oturmayı tercih etti.

KONYALILAR BÖLGEYİ GÖZDEN ÇIKARMIŞTI

Konya'nın kalbi olarak tabir edilen Şükran Mahallesi'ni en fazla Suriyeliler'in tercih etmesinin altında yatan sebebin vaktiyle bölgeye Konyalılar tarafından yeteri derecede önem verilmediğini dile getiren Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri,  "Suriyeliler'in bölgeyi tercih etmelerinin iki avantajı vardı. Vaktiyle bölge, Konyalılar tarafından hiç tercih edilmiyordu. Konyalılar, bölgede ev tutmuyor ve buranın değerini bilmiyordu. Şehrin merkezinde bulunan bu alan, gözden çıkarılmış bir bölge olduğu için en fazla Suriyeliler'in gözdesi oldu. Konyalılar ise bölgenin değerini kentsel dönüşüm ile anlamaya başladı" dedi.

ŞÜKRAN MAHALLESİ'NDE SURİYE RÜZGARI

Gelen göçmenlerin zamanla Şükran Mahallesi'ne yerleştiğini ve geçimini burada açtıkları dükkanlar ile sağladığını ifade eden STK temsilcileri, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Konya'ya yerleştiler. Bir yolunu bularak, Şükran Mahallesi'nde işyerlerini açtılar. Hayatlarını devam ettirebilmeleri için Suriyeliler'in bir iş yapmaları gerekiyordu. Suriye'ye özgü ürünlerin bulunduğu dükkanlar, bu mahallede açıldı. Her geçen gün bölgede Suriye'de yaşanıyormuş havası oluşturuldu. Mahalle,  Suriyeliler'in kendi ülkelerini hatırladıkları ve ortak buluşma alanı haline geldi. Toplu olarak Suriye kültürü bu mahallede yaşatıldı. Kentsel dönüşüm ile Suriyeliler, farklı bölgelere gidip, yerleşti. Eskisi gibi artık bir arada yaşamıyorlar. Şimdiki gözde yerleri ise Şems civarı."

EMRE ÖZGÜL

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri