Suriyeliler ekonomiye katkı sağlar

MÜSİAD ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından ortaklaşa hazırlanan “Konya’daki Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İş Birliği İmkanlarının Belirlenmesi” konulu araştırmanın sonuç raporu açıklandı

MÜSİAD Konya Şubesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Muammer Erol, Milli Eğitim, Sağlık, AFAD, Emniyet, BYEGM İl Müdürleri ile çok sayıda protokol üyesi katıldı.

Programın açılışında konuşan MÜSİAD Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “Suriye’deki iç savaş sınırlarını aşarak pek çok sorunun yaşanmasına ve insanlık dramlarına neden olmuştur. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 1 milyon 905 bin olarak belirtilse de ülkemizde 2 milyonu aşkın Suriyeli yaşamaktadır. Konya’da ise 51 bin kayıtlı 10 bin randevu bekleyen 61 binden fazla sığınmacı bulunmaktadır” dedi. Göç dalgasının uyum sorunu ve güvenlik meselelerine neden olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu: “MÜSİAD olarak Suriyeli sığınmacıların ekonomik potansiyellerinin belirlenmesinin önemli ekonomik kazanımlara dönüşebileceğini düşündük. İş dünyası ile nasıl işbirliği yapılabilir, hangi sektörlerde çalışma imkanı bulurlar konusunda sahada ilk çalışmayı yaptığımıza inanıyoruz. Suriyeli işadamları ile bir çalışma grubu oluşturacağız ve yasal ve reel yatırımlarını teşvike yönelik bir çabaya gireceğiz.”

PROBLEM AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR

Daha sonra söz alan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman da, “Bu çalışma bir mevcut durum analizi yapma ihtiyacından ortaya çıktı. Misafirlerimizin ne olduğunu bilmemiz gerekiyordu. Güzel bir proje ortaya çıktı. Suriyeli misafirlerimizin ne kadarının hangi işgücüne sahip olduklarını tahmin edebiliyoruz. Ellerinde sermayesi olanları olmayanları biliyoruz. Çalışma Konya ekonomisine katkı sağlayacak” şeklinde konuştu. Daha sonra kürsüye “Konya’daki Suriyeli Misafirlerin Ekonomik Potansiyelleri ve İş Birliği İmkanlarının Belirlenmesi” konulu araştırmanın raporunu sunmak üzere Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ertan Özensel geldi. Araştırmanın bir ilk olduğunu vurgulayan Özensel, “Göçerler ülkemizde maalesef hep bir sorun olarak değerlendirildi. Sorun olarak karşımızda duruyor fakat iyi değerlendirildiğinde mevcut problemler avantaja dönüşebilirler. İş güçleri ve mesleki deneyimler göze alınarak yeni bir bakış açısı geliştirebiliriz. Mevcut potansiyelin geliştirilmesi konusunda bazı uygulamalar başlıyor. İnşallah bunlar en kısa sürede uygulama konulur” dedi.  

GERİ DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORLAR

Doç.Dr.Ertan Özensel’in açıkladığı raporda şu tespitlere yer verildi: “Konya Ticaret Odası’na kayıtlı Suriyelilerin sahibi veya ortağı olduğu 35 firma var. Suriyelilerin Konya’yı tercih etmelerinin sebebi işten ziyade dindar bir şehir olması ve hemşeri bağlarından kaynaklandığı görülüyor. İstihdam edilen Suriyeliler açısından en önemli sorun uzmanlık alanları dışında, hatta vasıfsız işlerde çalıştırılmalarıdır. Misafirlerin uzmanlık alanları tespit edilerek daha kaliteli ve verimli hizmet alınabilir. Sığınmacıların maddi imkansızlıkları, dil sorunu ve bürokratik işlemlerden habersiz oluşları ve çocuklarının eğitimi konusu en önemli engellerdir. Burada yeni bir hayat kurdukları için ülkelerine geri dönmeyi düşünmedikleri gözlemlenmiştir. Yatırımlar konusunda temel sorun bürokratik işlemlerin zorluğu ve fazlalığıdır. Suriyeli işadamlarına belediye tarafından işyeri açma izni verilmiyor, yatırımcılar mağdur oluyor. Resmi olmayan Türk ortaklar yüzünden mağdur olan, dolandırılan Suriyeliler var. Çalışma izninin her yıl yenilenmesi güven sorunu oluşturuyor. Suriyeli yatırımcıların yatırımlarını inşaat ve imalat sektörüne yapabileceği tespit edildi. Türkçe öğrenmeleri sağlanmalı, diploma denklikleri sağlanmalıdır. Suriyeli çalışanların sigortalı çalışmalarının sağlanması talep edilmektedir.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri