Suriyeli çocuklara eğitimde kolaylık

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Konya'da yaşayan Suriyeli çocuklar için 10'dan fazla okul açıldı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeli mülteciler, okullar sayesinde eğitim alabilecek.

İl Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından Suriyeli ilk ve orta seviyedeki öğrencilere Karatay, Meram ve Selçuklu'da okullar açıldı. Okulların müfredatı Arapça olarak belirlendi. Okullarda Türkçe eğitim de verilecek. Müdür Ali Menteş, Suriyeli öğrencilere yönelik okul ve sınıfların açılmasının çok olumlu beir adım olduğunu belirtti. Nesrin Ayşegül Kardeşler İlkokulu Müdürü Ali Menteş, “Öncelikle okul binamız tadilata girdi. Bu nedenle öğrencilerimizle birlikte Şems-i Tebrizi Mahallesi'nde bulunan Mehmet Bayır İlk ve Ortaokulu binasına taşındık. Eğitimlere burada devam ediyoruz. İl Mili Eğitim tarafından Suriyeli öğrencilere yönelik okul açılması doğru ve isabetli bir karar olduğunu düşünüyorum. Eğitim insanın esas hakkıdır. Çocuklar o haktan yaralanmalı. Çocuklar büyük sıkıntılar yaşıyor. Savaşı hala unutamayanlar da var. Suriyeliler'e okulumuzda öğleden sonraları eğitim verilecek” dedi.

ÇOCUKLARINIZI OKULA YAZDIRIN

Ders programı hakkında da bilgi veren Menteş, “Öğrencilere haftada 30 ders vereceğiz. Derslerin 10'u Türkçe, 20'si ise Arapça olacak. Bu müfredatın Suriyeliler için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çocuk eğitimine kendi diliyle devam ederken yaşadığı şehrin dilini adetini ve kültürünü de öğrenmektedir. Suriyeli çocukların yerli öğrencilerle birlikte aynı ortamda olmaları Suriyeli çocuklar içi adaptasyon konusunda büyük bir katkı olacağını düşünüyorum''. Konya'da Suriyeli öğrencilerin sayısı çok. O yüzden Suriyelilerin yoğun olduğu bölgelerde İl Mili Eğitim öğrencilere yönelik okul açıyor” açıklamasında bulundu. Öte yandan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise Suriyeli ailelere, “çocuğunuzu okula kayıt ettirin” çağrısında bulundu. Öğrenci sayısına bağlı olarak okul sayısı da artıyor. Suriyeli bir veli ise, “Eğitim, mülteciler için önemli bir sorun. Ülkemizden kaçıp Konya'ya sığındık.  Geçen yıl hükümet mültecilere yönelik bir dizi karar çıkardı. Kararla birlikte okullar açıldı. Çocuklar eğitim alıyor. Mutluyuz. Okulların açılmasını fırsat olarak görüyoruz.

HAMDİ BUĞUR merhabahaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri