Suriyeli Anne, Lübnan'da 5 Çocuğuyla İnşaatta Kalıyor (Özel)

Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı askerlerinin attığı roketle kocasını kaybeden 5 çocuk annesi Sümeyye Ahmed, Lübnan'da pencerelerinde çarşaf ve battaniye örtülü inşaatta çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı askerlerinin attığı roketle kocasını kaybeden 5 çocuk annesi Sümeyye Ahmed, Lübnan'da pencerelerinde çarşaf ve battaniye örtülü inşaatta çocuklarıyla birlikte yaşam mücadelesi veriyor. Çocuklarından başka kimsesi kalmadığını söyleyen Ahmed, "Allah ne zaman nasip ederse Suriye'ye o zaman döneriz." diyor.

Suriye'de 2 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşta, milyonlarca insan doğduğu toprakları terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Kiminin kocası, kiminin çocukları askerler tarafından öldürüldü. Humus'un Kuseyr kasabasında evinin önündeki arabalarının üstüne roket düşmesiyle eşini kaybeden Sümeyye Ahmed de bunlardan sadece biri. Ahmed, 4 ay önce eşi ölünce 4 çocuğu ve geliniyle birlikte Lübnan'nın kuzeyindeki Akkar bölgesinin Birkayel kasabasına kaçmış. Ev kiralayacak parası olmadığı için çocuklarıyla birlikte inşaatta kalan Ahmed'e hayırseverler yardım etmiş. İnşaata kapı taktırmışlar ancak pencerelerde battaniye ve çarşaf örtülü.

Ahmed, eşini kaybettiği günü şöyle anlatıyor: "Her gün roket atılıyordu. O gün de evimizde oturuyorduk. Arabanın üstüne roket düştü. Suriye askerleri ve Hizbullah gelip her tarafı darmadağın etti. Önceden sadece uçaklar havadan vuruyordu. Hizbullah geldikten sonra evlerimizden bile çıkamaz hale geldik. Arabanın üstüne roket düşünce eşim şehit oldu. Komşumuz gene aynı şekilde öldü."

Kaldıkları inşaat halindeki daireye aylık 200 dolar kira verdiklerini söyleyen Ahmed, "Elhamdülillah hayırseverler çok. Bu evi kiraladık. Bazı yardım severler gelip kapı pencere taktılar. Yardımlarla kirayı veriyoruz. Gelirken yanımızda hiç bir şey getirmedik. Evimiz arabamız her şeyimiz gitti. Herkesi vurup öldürdüler. Küçük çocuklarımdan başka kimsem yok. Büyük oğlum tekrar Suriye'ye dönecek. Allah ne zaman nasip ederse o zaman döneceğiz ama şimdilik dönme gibi bir durumumuz yok." diye konuştu.

Babasının ölümünden sonra annesi ve kardeşleriyle birlikte kaçan 13 yaşındaki Linda ise ülkesine dönmenin hayalini kuruyor. Arkadaşlarını, okulunu, akrabalarını görmek istediğini belirten Linda, "Onları çok özledim. Bir an önce evimize gitmek istiyorum." diyor.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan mültecilerin sayısı resmi olmayan rakamlara göre 2 milyonu geçti. Maddi durumu iyi olanlar ev kiralıyor. Durumu iyi olmayanlar ise ya inşaatlarda ya da buldukları boş arazilere kurdukları çadırlarda yaşıyor. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri