Suriyeli 20 Bin Mülteci Almanya’ya Fazla Geldi

Almanya’ya gelen 20 bin Suriyeli mültecinin kışla ve hastanelerde kalacağı bildirildi. Daha önce Suriye’den sadece 10 bin mülteci alan Almanya, uluslararası kamuoyunun da baskısıyla yaz başındaki İçişleri Bakanları Konferansı’nda kabul...

Almanya’ya gelen 20 bin Suriyeli mültecinin kışla ve hastanelerde kalacağı bildirildi. Daha önce Suriye’den sadece 10 bin mülteci alan Almanya, uluslararası kamuoyunun da baskısıyla yaz başındaki İçişleri Bakanları Konferansı’nda kabul edilen mülteci sayısını 20 bine çıkarma kararı almıştı.

Yaz ayı biterken Almanya’ya gelen mülteci sayısının 20 bini bulduğu bildirildi. Ancak 20 bin Suriyeli mülteci bile Almanya’ya fazla geldi. Almanya şimdi bunların nerede barınacağını tartışıyor.

Eyaletlerin içişleri bakanları Suriyeli mültecilerin nereye yerleştirileceği konusunda endişelerini dile getiriyor ve daha fazla mülteciye karşı çıkıyor.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet İçişleri Bakanı Ralf Jäger, Welt gazetesine yaptığı açıklamada eyaletler olarak barındırabilecekleri mülteci sayısı açısından sınırlarına dayandıklarını açıkladı.

İltica konusunda esnek önlemler talep eden Bakan Jäger, "Mümkün olduğunca hızlı şekilde boş duran kışla ve hastaneleri kullanmamız lazım." dedi.

IRAK'TAN EN FAZLA 15 BİN KİŞİYE KAPI AÇILACAK

Bakan Jäger, Birlik PartileriFraksiyon Başkanı Volker Kauder’in Iraklılar için belli bir mülteci kontenjanı belirlenmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını hatırlattı.

Bakan, "Iraklılar için 15 bin kişilik mülteci kontenjanı önemli ve doğru bir sinyal olur." dedi ve Federal Hükümetin bu yolu açmasını umduğunu kaydetti.

Ancak tüm bunların aynı zamanda Federal Hükümet'in de sorumluluk yüklenmesi, masraflar konusunda kendine düşen payı ödemesi anlamına geldiğini vurgulayan Bakan, mültecileri barındırmak için eyalet ve yerel yönetimlerin daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Bakan, “Bu anda herkes görüyor ki; geçtiğimiz yıllarda bu konuda yeterli desteği alamadık.” dedi.

Bavyeralı politikacı Joachim Herrmann ise “Bavyera da dahil eyaletlerin çok sayıda mülteciyi barındırma konusunda daha fazla kapasiteleri neredeyse hiç yok.” uyarısını yaptı.

Herrmann, Avrupa’da iltica başvurularında en büyük yükü omuzlanan ülkenin Almanya olduğuna dikkat çekti ve “Almanya kendi yükümlülüğünü yerine getiriyor ve ben diğer AB ülkelerinden de bunu yapmalarını talep ediyor.” şeklinde konuştu.

Bu noktada İtalya’yı eleştiren politikacı, “İtalya kendisine ulaşan mültecileri, iltica işlemleri yapmadan, kayda bile geçirmeden trene bindirerek Almanya’ya gönderemez.” dedi.

Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Boris Pistorius da diğer AB ülkelerinin mülteciler konusunda daha fazla sorumluluk alıp Almanya’nın yükünü paylaşması gerektiğine dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri