Suriye’de Kimyasal Silahların Kontrolünü Putin Ve Obama G20’de Müzakere Etmiş

Suriye’de kimyasal silahların uluslar arası kontrole devredilmesi ile ilgili girişimi, St.

Suriye’de kimyasal silahların uluslar arası kontrole devredilmesi ile ilgili girişimi, St. Petersburg’da 5-6 Eylül tarihlerinde gerçekleşen G20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müzakere ettiği belirtildi.

Suriye’ye askeri müdahaleyi önleyecek girişimle ilgili basının sorularını cevaplayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov, “Evet, konu görüşmede müzakere edildi…” dedi. Peskov, girişimi ilk kez kimin ifade ettiğini açıklamadı.

St. Petersburg zirvesinde basına kapalı olarak görüşen Obama ve Putin, Suriye konusunu ele almıştı. Obama görüşmelerde Suriye’ye askeri operasyon yapacaklarını ve kimyasal silah kullanan Esed rejimini cezalandıracaklarını ifade ederken, Putin de askeri operasyonu engellemek için girişimlerde bulunmuştu. Türkiye’nin de destek verdiği askeri operasyon alternatifinin zirvede yeterince destek bulamaması dikkat çekmişti.

Rus uzmanlara göre Suriye’ye askeri bir müdahalede bulunmak istemeyen Obama, kimyasal silah saldırısı ve kırmızı çizginin geçilmesinin ardından geri adım atmakta zorlandı. Rusya’nın inisiyatifi uygulamaya geçebilirse, Obama, askeri müdahale alternatifinden kurtarılmış olacak.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov, Başkan Obama’nın Rusya’nın önerisine destek vereceğini söyledi.

Önerinin ABD’nin son derece işine geldiğini savunan Puşkov, “Suriye’ye yönelik saldırı hem ABD’nin imajına hem de Obama’nın şahsına önemli ölçüde zarar verecek. Savaş başlarsa barış kurucu Obama’nın imajı yıkılacak… Bir de Kongre’de Obama’nın yenilgi almasının önüne geçildi. Kongre’nin çoğunluğu henüz saldırı ile ilgili endişelerini giderebilmiş değil…” dedi. Puşkov, önerinin Rusya tarafından yapılmasının da Suriye yönetiminin itiraz ihtimalini zayıflattığına dikkat çekti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri