“suriye’de Kimyasal Silah Kullanılması, Barbarlığın Seviyesini Gösteriyor”

Avustralya Federal Başbakanı Kevin Rudd, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını ‘iğrenç’ bir durum adlandırarak, "İçinde bulunduğumuz bu asırda, dünyadaki hangi rejim olursa olsun halkına karşı kimyasal silah kullanıyorsa, bu barbarlığın nasıl bir seviy.

Avustralya Federal Başbakanı Kevin Rudd, Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını ‘iğrenç’ bir durum adlandırarak, "İçinde bulunduğumuz bu asırda, dünyadaki hangi rejim olursa olsun halkına karşı kimyasal silah kullanıyorsa, bu barbarlığın nasıl bir seviyeye geldiğinin göstergesidir. Bu konuda harekete geçip, bir şeyler yapmanın ise tüm uygar ulusların sorumluluğudur diye düşünüyorum.” dedi

Suriye’de yapılan kimyasal katliamın ardından diplomasi trafiğini hızlanırken, dünyadan tepkiler gelmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a bir mektup gönderen Başbakan Rudd, Avustralya’nın gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istediğini vurgulayarak, bu nedenle Suriye’ye araştırmalar yapmak üzere ekibin göndermesini istedi.

Avustralya Federal Başbakanı Kevin Rudd, Esat rejiminin çocuklara yönelik gerçekleştirdiği kimyasal katliama karşı sert bir açıklamada bulunarak, " İçinde bulunduğumuz bu asırda, dünyadaki hangi rejim olursa olsun halkına karşı kimyasal silah kullanıyorsa, bu barbarlığın nasıl bir seviyeye geldiğinin göstergesidir. Bu konuda harekete geçip, bir şeyler yapmanın ise tüm uygar ulusların sorumluluğudur diye düşünüyorum."dedi.

BAŞBAKAN RUDD’DAN ‘ACİL’ SURİYE ZİRVESİ

Brisbane şehrindeki seçim kampanyasını yarıda keserek başkent Cenberra’ya dönen Başbakan Başbakan Rudd, konuyla ilgili acil bir toplantı yaparak Dışişleri Bakanı Bob Carr ve Savunma Bakanı Mike Kelly ile bir araya geldi.

Konuyla ilgili bir basın toplantısını düzenleyen Başbakan Rudd, yaptığı açıklamada, BM uzmanlarının saldırı bölgesinde kimyasal silahlarla ilgili araştırma yapabilmesi için acilen izin verilmesini istedi. Kevin Rudd, "Kitle imha silahlarının kullanılması, hangi şartlarda olursa olsun dayanılmaz ve herhangi bir uygar ülke tarafından kabul edilemez. Kimyasal silah da dahil olmak üzere kitle imha silahları, sivil insanları hedef aldığında, ifadelerin ötesinde çok iğrenç." ifadelerini kullandı.

Başbakan Rudd, Suriye rejiminin, kimyasal silah kullanmadığını ispatlamakla yükümlü olduğunu söyledi. Rudd açıklamasının devamında, “Televizyonlarda Suriye’de neler olduğunu gösteren görüntüleri izleyen bütün Avustralyalılar gibi hepimiz dehşete düştük. Bu tür bir vahşetin 2013 senesinde yaşanabiliyor olması, insana inanılmaz geliyor. Görüntülerde, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü kaynaklı bilgilerde, kimyasal silah kullanılarak yapıldığını düşündüren, çocuk, kadın ve sivil insanların katledildiği görülüyor. Bize gelen bilgilere göre bu saldırılar sonucunda 353 kişi öldü ve 3 bin 600 kişi de yaralandı. Dışişleri Bakanımız ile birlikte, Canberra’daki güvenlik yetkililerimizden olayla ilgili bir brifing aldık. Saldırıda kimyasal silah kullanıldığı yönünde çok güçlü işaretler var. Bu işaretler Suriye rejimini gösteriyor. Ancak tam sonuca ulaşabilmek için bölgenin BM araştırma ekibine açılması gerekiyor. Suçsuzluğunu ispatlamak ise Suriye rejiminin yükümlülüğüdür. Şu anda yapılması gereken en acil şey, BM silah soruşturma ekibinin saldırı bölgesini incelemesidir. Avustralya BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak, konseyin sürekli ve geçici üyelerinin tamamı ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Eğer Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığı ortaya çıkarsa diğer ülkelerle birlikte Suriye rejimine karşı nasıl bir tavır alınması gerektiği konusunda görüşeceğiz.” dedi.

AVUSTARLYA, SURİYELİ DİPLOMATLARI SINIR DIŞI ETMİŞTİ

Öte yandan Suriye’deki kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir tepki de Ana Muhalefet Lideri ve Liberal Parti Genel Başkanı Tony Abbott’tan ldi. Abbott konuyla ilgili tepki göstererek, iddiaların doğru olması halinde, yapılan katliamın tüm insanlığa karşı yapılmış olacağını söyledi. Abbott, "Ben uluslararası toplumun savaş yorgunu bu ülkeye barış ve adaletin gelmesi yönünde çaba harcamasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

Bu arda geçen yıl Suriye’nin Hula kasabasında 100'den fazla kişinin öldürülmesinin ardından, Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr, konuyu “korkunç ve vahşi bir suç" olarak değerlendirerek, ülkesindeki en üst düzey Suriyeli diplomat olan Maslahatgüzar Cevdet Ali ile bir diğer diplomatın 72 saat içinde ülkesini terk etmesini istemişti. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri