Suriye'de büyük tehlike

Onlarca tankla desteklenmiş yüzlerce asker, daha fazla özgürlük ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesini talep eden protesto gösterileri öncesi şehirlere konuşlandırıldı.

Bir eylemci protestocuların Cuma namazından sonra sokakları ele geçirmek için yağmurlu havaya ve artan asker varlığına rağmen çalışmaların hızlandırıldığını belirtti ve "Bugün kadınlar ve erkekler bu yönetimin gaddar baskısına rağmen gösteri yapacak" dedi.

 

Şam, Humus ve Lazkiye'de insan hakları savunucuları, gazeteciler ve entelektüellerin gözaltına alındığını söyleyen eylemci, olabilecek her hangi bir gösteriyi bastırmak için Humus şehrini tankların ve askerlerin çevrelediğini söyledi.


15 Mart'tan beri süren protestolarda ölen, aralarında polis ve askerlerin de olduğu 750 kişinin ismi internete koyuldu. İnsan hakları savunucuları protestoculara yapılan baskı sonucunda 8 binden fazla kişinin hapiste veya kayıp olduğunu ve son günlerde yüzlerce kişinin daha tutuklandıklarına inandıklarını söylediler.


1982'de Beşar Esad'ın babası Hafız Esad, Hama'daki İslamcı ayaklanmayı kanlı bir biçimde bastırmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Esad yönetiminin kanlı baskılarını eleştirdi ve Suriye'nin "eski haline dönemeyeceğini" belirtti. Clinton, "Başkan Esad gittikçe daha yalnız kalıyor. Suriye'yi yaptığı ağır insan hakları ihlallerinden dolayı sorumlu tutmak için AB ve diğer uluslararası ortaklarımızla adımlar atacağız" dedi.


Avrupa Birliği Salı günü Esad'ın kardeşlerinden birinin de aralarında bulunduğu 13 kişiye seyahat yasağı getirmişti. Yetkililer Esad'ın da yakında listeye girebileceği konusunda uyarılarda bulundu.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri