"Suriye'de 12 Bin Çocuk Hayatını Kaybetti"

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman, Suriye de yaşanan savaşta şimdiye kadar 12 bin çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. 350 bin çocuğun öksüz kaldığı ya da ailesi ile birlikte mülteci konumuna düştüğünü...

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman, Suriye de yaşanan savaşta şimdiye kadar 12 bin çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. 350 bin çocuğun öksüz kaldığı ya da ailesi ile birlikte mülteci konumuna düştüğünü belirten Koluman, "Kobani de yaşanılan kıyım neticesinde ülkemize göç etmek zorunda kalan bireylerin büyük çoğunluğunu çocuklar oluşturmaktır. Kış mevsiminin başlaması ile mülteci kamplarında devlet tarafından kışa yönelik hiçbir hazırlığın yapılmadığı, yerel yönetimlerce sınırlı imkanlarla yardım edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Bu sorunların giderilmesi için Birleşmiş Milletler'in aynı zamanda üyesi olarak sorumlu olan devletlerin yardım elini uzatması gerekmektedir." dedi.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi '20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü' nedeniyle Baro'da basın toplantısı düzenlendi. Çocuk ölümlerine dikkat çeken Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Gazal Bayram Koluman, son yıllarda Ortadoğu’da dünyanın egemen güçlerinin yürütmüş olduğu savaşlarda en büyük mağduriyeti çocukların yaşadığını söyledi.

IŞID katliamını protesto etmek için yapılan eylemlerde devletin orantısız güç kullandığını ifade eden Koluman, olaylarda net olmayan rakamlarla yaşamını yitiren 46 kişiden 6’sının çocuk olduğu anlattı.

Koluman," 110 çocuğun gözaltına alındığı, 15 çocuğun yaralandığı bilinmektedir. Devletin negatif yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlallerinin yanı sıra, toplumsal olaylarda birçok çocuk ağır suçlamalarla tutuklanmaktadır. Karakollarda, sokaklarda, cezaevlerinde kolluk güçleri tarafından şiddette maruz kalmaktadırlar. Kamu görevlilerinin faili olduğu bir çok çocuk ölümü cezasız kalmakta failleri adeta sistematik bir şekilde ödüllendirilip beraat ettirilmektedir. Bunun en acı örneği Uğur Kaymaz, Medeni Yıldırım davasında ve Roboski katliamında( 17’si çocuk) görülmüştür." Kamu görevlilerinin çocuklara yönelik işlediği suçların cezasız kalması kamuoyunda fail kamu görevlisi ise ceza yoktur kanaati oluşturmuştur. Bu da toplumun hukuka adalete ve insan haklarına olan inancını sarsmıştır. Kamu görevlilerinin çocuklara yönelik hak ihlallerinin önüne geçebilmek için derhal etkili idari ve cezai soruşturma yapılmalı, yasal önlemler alınmalıdır." şeklinde konuştu. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri