Suriye Yardımlarına Kaçak Ayarı; Bidonların Boyutu Değişti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’ye yardım amaçlı götürülen zeytin yağı bidonlarından daha sonra kaçak akaryakıt geçirildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye’ye yardım amaçlı götürülen zeytin yağı bidonlarından daha sonra kaçak akaryakıt geçirildiğini tespit ettiklerini söyledi. Yazıcı, bu sebeple zeytinyağı bidonlarının artık hayvanlarla taşınmayacak boyutta olacağını belirtti.

Bakan Yazıcı, Enerji Gazetecileri Medya Derneği’nin düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yazıcı başta kaçak akaryakıt olmak üzere önemli açıklamalarda bulundu. Bir soru üzerine, Suriye’ye gönderilen yardım malzemelerinin taşındığı bidonlarına artık boyut sınırlaması getirildiğini aktaran Yazıcı, yardım amaçlı giden bidonların boşaldıktan sonra, kaçak akaryakıt taşınmasında kullanıldığını tespit ettiklerini söyledi ve “Genelde 65 litrelik bidon kullanılıyordu, kaçakta. Hayvanların taşıyamayacağı boyutta olacak.” dedi.

Kaçakçılığın önüne geçmek için özel ekipler kurulacağını aktaran Yazıcı, mücadeleyi daha güçlü hale getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bakan Yazıcı, “Gümrük muhafaza ekiplerinin koordinesinde emniyet, jandarma gerekirse diğer kurumlardan da eleman almak suretiyle özel ekip kurulması öngörüldü. Önümüzdeki günlerde bu ekipler görevlendirilecek. Bölgelere verilecek. Programları kendileri belirleyecek. Habersiz baskınlar yapacaklar. Bazı istasyonlar, ucuz akaryakıt satılıyorsa mesela, neden satıldığını araştıracaklar. İlk etapta 20 kişi. Taşradan destek alacaklar. Yoğunlukla kaçakçılığın işlendiği alanlarda çalışma yapılacak.” bilgileri verdi. Yazıcı, ilk olarak bu timlerde görev yapacaklara ‘savcı’ gibi görev yapma yetkisi verildiğini, ancak buna İçişleri Bakanlığı’nın karşı çıkması ile bu düzenlemenin kaldırıldığını bildirdi.

Kaçağın her türlüsü ile mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Yazıcı, “İthalatçıya kolaylık sağlamak amacı ile yapılan teminat düzenlemesini de kaldırdık. Artık, kim ne kadar ithalat ederse, o kadar teminat ödeyecek. Öyle bir uygulama başlattık.” diye konuştu.

İLK 10 AYDA 52 BİN TON AKARYAKIT YAKALANDI

Yazıcı, çalışmalar sonucunda, 2013 yılının ilk 10 ayında 52 bin 934 ton kaçak akaryakıtın yakalandığını söyledi. “Bunun parasal değeri 130 milyon TL.” diyen Yazıcı, 2013 yılının ilk 10 ayında 22 milyon 62 bin ton ham petrol ve akaryakıt edildiğini, buna karşılık 5 milyon 815 ton ham petrol ve akaryakıtın ise ihracat edildiğini belirtti. Akaryakıt harici petrol ürünleri ithalatının ise toplam 4 milyon 905 ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Bakan Yazıcı, ihracatın ise 1 milyon 410 bin ton olduğunu açıkladı.

IRAK’A AÇILALACAK YENİ KAPILAR

“Irak’a açılacak yeni sınır kapıları ile ilgili çalışmalar hangi aşamada?” sorusuna da Bakan Yazıcı, “Irak'la yeni hudut kapılarının açılması ile bilgi çalışmamız devam ediyor. İkincisi Hakkari, üçüncüsü Şırnak’a. Kapıların açılması ile ilgili iç hukuk prosedürleri gerçekleştirildi. Protokol parafe edildi. Üçünde sınır ticareti yapılacak. Birinde ortak lojistik merkezi kurulabilir.” diye cevap verdi.

Bakan Yazıcı, Habur üzerinde geçişi yapılacak bir köprünün yapılmasının da gündemde olduğunu, bunun içinde yerinin belirlenmesi noktasında bir çalışmanın yapıldığını belirtti. Köprünün yapımı konusunda merkezi hükümetin bir yetkisinin olması gerektiğini ifade eden Yazıcı, “Uğraştık yapamadık. Habur Çayı üzerinde zaten köprü de var. Mevcut köprünün değiştirilmesi konusu gündeme gelince, merkezi Irak ‘yapalım’ dedi. İlişkiler düzelmeye başladı. Dışişleri Bakanımız da görüşmüş. Yakın da bir heyet gelecek. Bu heyete bu yetkilerin verileceği belirtildi. Bu yetkilerin verilmesi ile birlikte, köprü ve kapılarla ilgili çalışmalar hızlandırılacak. Kapıların, parası da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda hazır.” şeklinde konuştu.

EGAD Başkanı ve Zaman Gazetesi Enerji Muhabiri İsmail Altunsoy da Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle akaryakıt kaçakçılığına karşı ciddi önlemleri alındığını söyledi. Alınan önlemlerle kaçakçılıkta ciddi mesafe alındığını da sözlerine ekledi.
CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri