Suriye Ulusal Koalisyonu'nun Kararı Türkiye’yi Memnun Etti

Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun düzenlediği Genel Kurul toplantısında, 22 Ocak 2014 tarihinde başlayacak Cenevre II Konferansına katılma yönünde aldığı karardan duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun düzenlediği Genel Kurul toplantısında, 22 Ocak 2014 tarihinde başlayacak Cenevre II Konferansına katılma yönünde aldığı karardan duyduğu memnuniyeti bildirdi.

Bakanlıktan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Suriye halkının meşru temsilcisi olan Ulusal Koalisyon, aldığı bu karar ile siyasi çözümden yana tutumunu, rejimin üç yıla yakın bir zamandır süregiden mezalimine karşın demokratik ve barışçıl bir Suriye hedef ve iradesini ortaya koymuş bulunmaktadır. Cenevre II Konferansı, Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulunması yolunda önemli bir fırsat teşkil etmektedir. Bu fırsatın doğru bir şekilde değerlendirilmesi, Suriye halkının acılarının bir an önce dindirilmesi ve şiddetle bastırılmaya çalışılan meşru taleplerinin gerçekleşmesi için ilgili tüm taraflara ve uluslararası topluma bu süreçte ciddi görev ve sorumluluklar düşmektedir." denildi.

"CENEVRE BİLDİRİSİNE BAĞLILIK TEYİT EDİLDİ"

Açıklamada, "Bunlardan ilki, BM Genel Sekreteri tarafından da açıklandığı üzere, Cenevre II Konferansının nihai amacını oluşturan 30 Haziran 2012 tarihli Cenevre Bildirisinin tam olarak uygulanmasını sağlayacak siyasi değişim sürecinin temellerinin atılmasıdır. Suriye Ulusal Koalisyonu'nun aldığı karar sadece muhalefetin demokratik olgunluğunu göstermekte kalmayıp, aynı zamanda Cenevre Bildirisi'ne olan bağlılığını da teyit etmiştir. Buna mukabil, rejimin Cenevre Bildirisi'nin özünü teşkil eden bu hususu reddeden bir yaklaşım içerisinde olduğu müşahede edilmektedir. Rejim, bu suretle siyasi çözüme ne kadar uzak olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. On binlerce Suriyelinin halen varil bombalarına maruz kalmasının ve açlığa mahkum edilmesinin kabulü ve izahı mümkün değildir." ifadeleri yer aldı.

"SURİYE HALKININ İDARESİNİ YANSITMAYA BAĞLI"

Cenevre sürecinin başarısının, tarafların Cenevre Bildirisi temelinde bir geçiş yönetimi oluşturulmasına yönelik olarak yapıcı ve Suriye halkının iradesini dikkate alan bir yaklaşım sergilemelerine bağlı olduğu vurgulanan Dışişleri açıklaması, "Sürecin istismarına, oyalama taktiklerine ve rejimin uzun zaman önce kaybettiği meşruiyeti yeniden elde etmek için nafile çaba içerisine girmesine müsaade edilmemelidir. Oluşturulacak geçiş yönetimi, ancak güvenlik kurumları üzerinde kontrol dahil tam icrai yetkilerle donatıldığı takdirde demokratik bir Suriye inşasına zemin hazırlanabilecektir.
Türkiye, bu anlayış çerçevesinde Cenevre II Konferansına katılacak ve siyasi çözüm yönündeki faaliyetlere katkıda bulunacaktır." diye sona erdi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri