Suriye dünyanın vicdanını sızlattı!

Financial Times yazarı Rhonda Roumani'ye göre, Barack Obama'nın NATO'nun Libya'ya müdahalesinin gerekliliği için öne sürdüğü gerekçeler bugün Suriye için de geçerli.

Roumani, Obama'nın o zaman Libya için söylediği şu sözleri hatırlattı:

"Kaddafi dünyanın önünde Libya halkına karşı askeri harekatlar düzenleyerek saldırılarını arttırdı. Masum insanlar hedef alınıp öldürülüyor. Kentler ve kasabalar top ateşine tutuluyor, camiler yıkılıyor ve apartmanlar yerle bir ediliyor. Askeri uçaklar ve savaş helikopterleri havadan yapılan saldırılara karşı kendilerini koruyacak durumda olmayan insanların üzerine salıveriliyor"."

Yazar, bugün Suriye'nin içinde bulunduğu durumun da aynen Obama tarafından çizilen bu tabloyla tarif edilebileceğini belirtti.

Yazar özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

"Son günlerde Türkiye ile Suriye arasındaki sınır ötesi saldırılar, daha büyük bir çatışmayı ateşleyecek nedenin ta kendisi olabilir. Türkiye ve bölgedeki müttefiklerinin hesaplı ve koordineli tepkileri olmasa ve uluslararası camainın da daha fazla destek vermemesi halinde, çatışma kolayca söndüremeyeceğimiz büyük bir yangına dönüşebilir."

"En fazla etkilenen ve bu çatışmanın son bulmasını en çok isteyen Türkiye, Mısır ve Katar liderlerinin bir çözüm bulmak için başı çekmelerinin zamanı geldi. İran ve Suudi Arabistan arasındaki bu dolaylı savaşın Suriye ve bölge içinde bir mezhep gerilimine dönüşmesine artık izin veremeyiz."

Ancak bu ülkelerin Suriye'deki şiddeti bitirmeleri için bir teşvike ihtiyaçları olduğunu belirten yazar, şöyle devam etti:

"Katar, BM genel kurulunda Suriye'ye Arapların öncülüğünde bir askeri müdahele çağrısında bulundu. Mısır bölgenin ağır topları olan İran, Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır'ı bir çözüm bulunması için bir araya getirmeye çalıştı. Hatta medya üst düzey bir Mısır heyetinin Suriye'yi ziyaret ettiğini haber verdi."

Roumani yazısını şöyle sürdürdü:

"Bu demek değildir ki ABD ve batılı müttefiklerine rol düşmüyor. Bölgenin yükselen oyuncularına askeri ve diplomatik destek vermenin yolları bulunmalı, onlara muhalafetin ihityacı olan yardımı koordine etmeleri için destek verilmeli. Neticede, eğer Suriyeliler ve Müslüman dünyası, batılı güçlere, özellikle de ABD'ye, güvenecekse, başı çekmesek dahi benimsediğimiz değerlere uygun bir şekilde hareket etmemiz gerekiyor."

Kaynak : http://www.internethaber.com/nato-obama-suriye-kaddafi-libya-turkiye-misir--469029h.htm#ixzz29ReW9NnA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri