Suriçi Çarşısı’nın tanıtımı yapıldı

‘Suriçi Çarşısı’nın tanıtım programında konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Bir ilçe belediyesi için çok büyük bir rakam olan 3 milyar lirayı aşan maliyetiyle Konya’nın en değerli yatırımlarından birinde başlangıcımızı gerçekleştiriyoruz” dedi

Konya’nın Meram ilçesine Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında kazandırılan Suriçi Çarşısı’nın tanıtımı düzenlenen programla yapıldı. Programa Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, merkez ilçe belediye başkanları, AK Parti ve MHP Konya İl Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı. Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “İlçem ve şehrim ile birlikte ben ve ekibim çok tarihi bir gün yaşıyoruz. Yıllar boyunca, adeta iğne ile kuyu kazarak geldiğimiz bu aşama bizlerin gündüzleri hayalimiz geceleri de rüyamız idi” dedi.

SURİÇİ KONYA TARİHİNİN ÖZETİ GİBİ

Maliyet ve mahiyeti bakımından Meram ve Konya tarihinin en önemli yatırımlarından biri olan Sahibata Mahallesi Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında tamamladıkları ‘Suriçi Çarşısının’ lansman programında konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Meram'ın son yıllarda büyük bir d eğişim ve dönüşüm süreci yaşadığını, yaşamaya da devam ettiğini ifade etti. Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, Meram ve Konya için ayrı bir önemi ve artı bir değerinin varlığına işaret eden Başkan Kavuş, “Şükran, pek çok yönden bir kentsel dönüşüm projesinden çok daha fazlasıdır. Şehrin kalbinde, tam da merkezinde, Konya’nın vizyon noktalarından biri ve hatta tabiri caizse vitrinidir. Bu, dün de böyleydi, bugün de böyle. İşte bugünkü gayretlerimiz yarına da böyle kalsın diye. Burada gerçekleştirilen dönüşüm, insana duyduğumuz sevginin ve Konya’ya hizmet aşkımızın yanında, tarihe, kültüre sahip çıkma anlayışımızın ve tabii ki ecdada duyduğumuz saygının da bir sonucu. Bugün bizi bir araya getiren Suriçi dediğimiz bu alan Konya ve Konya Tarihi’nin adeta nüvesi, özeti gibi. Burası kadim Konya kültürünün, ticari ve sosyal hayatının da daima merkezi olmuş, tarih boyunca bu şehirde yaşamış tüm topluluklardan iz barındıran özel bir mekandır aynı zamanda” şeklinde konuştu.

KONYA'YA GELENLER BURAYA HAYRAN KALACAK

“Bizim burada ortaya koyduğumuz proje, her açıdan ve her yönden eşine az rastlanır türden bir çalışma oldu” diyen Kavuş, daha sonra şunları kaydetti: “Yoğunluk veya kat artırımı şeklinde yapılan klasik dönüşüm çalışmalarının aksine imar yoğunluğu ve yapı stoğunu azaltarak gerçekleştik. Yapı stoğunu 3’de 2 oranından fazla düşürerek gerçekleştirdiğimiz bu proje, bu yönüyle Türkiye’ye örnek bir proje oldu, olmaya da devam edecek inşallah. Bölge doğal alanların çoğaltıldığı ve yatay mimariye uygun yapıların inşa edilmesiyle yepyeni bir kimliğe kavuştu.

İşte bu proje tüm bu yönleriyle sadece bir kentsel dönüşüm projesi değil, şehrimizin ev sahipliği yaptığı bütün medeniyetlerin izlerini ve kültür varlıklarını gelecek nesillere aktaracak, şehrin yüzünü yenileyecek, misafirlerini kendine hayran bırakacak, yaşayanların hayatlarına renk katacak bir projedir.”

3 MİLYAR TL MALİYETLİ BİR PROJE

Lansmanı gerçekleştirilen ticari ve sosyal alanların çoğunlukta olduğu 2.etapta 20 bin metrekare alanda 126 dükkan, 64 ofis bulunduğu ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Kadim şehir Konya’nın merkezine çok yakışan bu etap; 20 bin 210 metrekare inşaat alanına sahip. Bu etabın hizmetlerine başlamasıyla Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan bu yana günlük hayatın ve ticaretin merkezi olan bölgede yaşam yeniden canlanacak, yeniden renklenecek. Hepinizin malumu, bu bölge tarihi surların içinde kalan bölge. Tarihi yaşatmak adına çarşımız, ismini de buradan aldı. Suriçi Çarşısı, medeniyetimizin izlerini, günümüz teknolojisiyle yorumlanarak ve sosyal ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak projelendirildi. Bugünün teknolojisini ve estetiğini, tarihin dokusu ve ruhuyla en güzel şekilde birleştirmeyi başardık. Konya ticaretine yeni bir soluk, turizmine yeni bir hareket getirecek Suriçi Çarşısı ile aynı zamanda Konya medeniyetlerinin izlerini ve ecdadımızın mirasını da gelecek nesillere aktaracağız inşallah. Birer birer temellerini atmıştık, şimdi de birer birer inşaatların tamamlandığı yeni bir sürece girdik. Bir ilçe belediyesi için çok büyük bir rakam olan 3 milyarı aşan maliyetiyle Konya’nın en değerli yatırımlarından birinde başlangıcımızı Suriçi Çarşısı ile gerçekleştiriyor olmanın onurunu yaşıyoruz. Sizlerin de malumu, 3 milyar TL bir ilçe belediyesi için büyük bir maliyet. Bu para ile 40-50’den fazla en modern sosyal tesis yapabilirsiniz. Buna rağmen büyük bir çaba ve desteklerle bu aşamaya gelmiş olmakta ayrı bir başarı hikayesi oldu diye düşünüyorum. Bundan sonra bu projenin etaplarının açılışları için sık sık bir araya gelecek, şehre yeni bir yüz ve vizyon daha kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşamaya devam edeceğiz inşallah. Suriçi Çarşımız Benim Şehrim Konya’ya ve Bizim Meram’a hayırlı olsun.”

MESUT TURAN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri