Sürekli yorgunluk, Haşimato belirtisi olabilir

Tiroid bezlerinin iltihaplanması olarak tanımlanan Haşimato hastalığı, halk arasında pek bilinmiyor ancak Türkiyede her 10 kadından birini tehdit ediyor

Tiroid bezlerinin iltihaplanması olarak tanımlanan Haşimato hastalığı, halk arasında pek bilinmiyor ancak Türkiye’de her 10 kadından birini tehdit ediyor. Neden ortaya çıktığı tam olarak tespit edilemese de aşırı miktarda iyotlu tuz tüketimi, ani yoğun üzüntü, üst solunum yolu enfeksiyonu, hamilelik ve stres hastalığı tetikleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Erken evrede belirti vermeyen Haşimato, tedavi edilmediği takdirde tiroid kanserine neden olabiliyor.

 

Haşimato hastalığının erken evrede tedavi edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Özel Medline Konya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Müjgan Or, “Tiroid hastalıkları içinde en sık görülen tür hipotiroididir (tiroid bezinin az çalışması). Tiroid bezi yeteri kadar tiroid hormonu yapamaz. Değişik nedenlerle hipotiroidi oluşabilir ama en sık nedeni Haşimato’dur. Vücut kendi tiroid hücrelerini yabancı doku zannedip antikorları ile saldırır ve tiroid bezlerinin çalışmasını engeller. Özellikle kadınlarda görülen bir hastalığın ve en sık görüldüğü yaş aralığı ise 30-50 yaştır. Bununla birlikte genç kızlarda ve ileri yaşlardaki kadınlarda da görülebilmektedir” dedi.

 

Haşimato’nun halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları gibi pek çok şikayetlere neden olabileceğini ifade eden Dr. Müjgan Or, hastalığın tedavisinin düzenli olarak devam etmesi gerektiğini aksi takdirde hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüreceğini belirtti. Uzm. Dr. Or şöyle konuştu: “ Haşimato hastalığına yakalanan bir kişi muhtemelen ömür boyu bu hastalıkla birlikte yaşayacaktır. Hasta sürekli doktor kontrolünde olmalıdır. Aynı zamanda tedaviye erken başlamak hastalığın seyri açısından büyük önem taşır. Tedavi ihmal edildiğinde mideden cilt hastalıklarına kadar pek çok sorunu da beraberinde getirir. Bunun yanı sıra iyotlu tuzdan, stresten, üzüntüden uzak durmak şart.”

 

HABER MERKEZİ

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri