Sürekli eleştirmeyin

Rehber Öğretmeni Fadime Tekin, “Çocuğunuza ikide bir nasihat vermeyin. Çünkü çocuk sürekli nasihat veren değil öğütleri yaşayan modeller görmek ister. Tehdit de disiplini zayıflatır” dedi

Lale Eğitim Kurumları İlkokulu, hafta sonu veliler ile sabah kahvaltısında biraraya gelerek “Okul Yolunda Çocuğum ve Ben” konulu konferans düzenledi. Rehber Öğretmeni Fadime Tekin’in sunum yaptığı konferansa velilerin ilgisi okul yöneticilerini memnum etti. İlkokulun öğrenciler açısından son derece önemli olduğunu belirten Tekin, “Her ne şartlarda olursa olsun ilkokul öğrencisinin ilgiye, sevgiye ve oyun oynamaya ihtiyacı vardır. Çocuğunuz için özel bir zaman ayırmanız gerekir. Ödül olarak birlikte bir şeyler yapabilir, bir sebep olmadan dışarıya çıkmak gerekir. Özeklikle çocuğunuz okuldan gelince bir süre ders hakkında bir şeyler sormayın. Çocuğunuza ikide bir nasihat vermeyin. Çünkü çocuk sürekli nasihat veren değil öğütleri yaşayan modeller görmek ister. Çocuğumuza olur olmaz her yerde; bizim zamanımızda nerde böyle güzel kitaplar, bir çantamız dahi yoktu, torbalara koyardık, düzgün bir ayakkabımız bile yoktu gibi eskiden yaşadığımız olumsuz şartları başlarına kakmayın. Başkalarının yanında çocuğunuzu eleştirmeyin. Çocuklarımızı; akrabaların ve öğretmenlerinin yanında eleştirmeyin. Yoksa çocuğunuzun size olan güveni sarsılır. Sizden gizli saklı yapmaya çalışır, size karşı kendisini gizler ve büyük tehlike başlamış olur.”dedi.

KISKANÇLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

“Çocuğunuza mutlaka saygı gösterin” diyen Tekin konferansına şöyle devam etti: “Çocuğun küçük olması onun düşünce, his ve isteklerinin küçümsenmesine neden olmamalıdır. Çocuklar his dünyasının zenginliği itibariyle, bizden kesinlikle geri değildirler. Şimdilik tepkilerini gömen çocuğumuz, ergenlik döneminde isyan bayrağını çekecektir. Çocuklarımıza yumuşak fakat kararlı, baskı ve sert muamele durum ıslah etmez, büsbütün zorlaştırır. Asi yapar ve büyüklerden uzaklaştırır. Tehdit disiplini zayıflatır. Çocuğumuza özellikle yerine getiremeyeceğimiz tehditler savurmak zor durumda bırakacağı gibi otoritenizi sarsar. Dikkat etmeniz gereken en önemli konu kardeş kıskançlığı. Kardeşler arası kıskançlık, kardeşler arası rekabet doğaldır. Çocukta kıskançlığı artıran hatalar; Birbiriyle kıyaslama davranışı, Çocuklardan birinin tercih edilmesi, Duygusal şantajla, Bunun yerine; Her çocuğa yaşına, cinsiyetine ve becerilerine göre, ailede görev ve sorumluluklar verilmeli, haklarına da saygı gösterilmelidir. Kardeşler arasında işbölümü ve dayanışma teşvik edilmeli, paylaşma duygusu kazandırılmalı, sevgi ve güven duyguları pekiştirilmelidir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri