Süreci Ahmet Davutoğlu kurtardı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Almanya'nın rezerv koyduğu 22. fasıl için yürüttüğü yoğun diplomasi ve telefon trafiği sonuç verdi; Avrupa Birliği 3 yıl aradan sonra 'Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçlar' faslının açılmasına karar verdi.

AB Gezi Parkı eylemlerinde 'polisin aşın güç kullandığı gerekçesiyle Almanya'nın rezerv koyduğu 22. faslın açılabilmesi için toplanması gereken hükümetler arası konferansı, ekim sonunda açıklanacak ilerleme raporu sonrasına bıraktı. Bu, faslın en erken ekim sonunda açılması anlamına geliyor. Gezi Parkı eylemleri geçen hafta Türkiye-AB müzakere sürecinde gerilime neden olmuştu. Avrupa Parlamentosunun Gezi Parkı ile ilgili kararını Başbakan Tayyip Erdoğan, "Ben AP'nin kararını tanımıyorum. Bu karar yok hükmündedir" sözleri ile eleştirmişti Bunun üzerine, Adalet Bakam Sadullah Ergin AP'ye yapacağı ziyareti iptal etmişti. AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Fla-utre da Türkiye ziyaretlerini iptal etmişti. AB Bakanı Egemen Bağış'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gezi Parkı ile ilgili sözlerine sert eleştirisinin ardından Almanya'nın faslın açılmasına rezerv koyması krizi derinleştirmişti.

3 GÜNDE YOL HARİTASI

Bunun üzerine Dışişleri Bakam Ahmet Davutoğlu, 22 Haziran'da Doha'da Almanya Dışişleri Bakam Guido Westerwelle ile krizi çözmek için bir yol haritası üzerinde çalışmaya başladı. Taslak metinler Berlin-Ankara hattında gidip geldi. îki ülke dışişleri müsteşarları taslak metinlerdeki değişiklikler üzerinde çalıştı. Davutoğlu, 24 Haziran'da Westerwelle ile yeniden bir telefon görüşmesi yaparak yol haritasını değerlendirdi. Mutabık kalman yol haritası ile ilgili önceki gece Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'a bilgi verdi. Erdoğan metni onayladı. Süreçte AB Bakam Egemen Bağış ile koordineli şekilde çalışıldı.

SON GÜN 4 KRİTİK GÖRÜŞME

Davutoğlu, kararın alınacağı AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı öncesinde, dün sabah İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ile görüştü. Davutoğlu daha sonra, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine AShton ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile telefona teması sağladı. Davutoğlu görüşmelerde mutabık kalınan yol haritasına destek istedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri