Süleyman Çelebi: 12 Eylül'den Daha Ağırı Bugün Uygulanıyor

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 12 Eylül uygulamalarının bugün halen devam ettiğini söyledi. Geçmişte askeri diktatörlüğün olduğunu belirten Çelebi, “Şimdi bir başka diktatörlüğün uygulamalarını 'sivil kimlik' adı altında...

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 12 Eylül uygulamalarının bugün halen devam ettiğini söyledi. Geçmişte askeri diktatörlüğün olduğunu belirten Çelebi, “Şimdi bir başka diktatörlüğün uygulamalarını 'sivil kimlik' adı altında daha ağır bir şekilde yaşamın bütün alanlarında görüyoruz.” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyeleri, 12 Eylül 1980 derbesinin 34. yılında DİSK üyelerinin sorgulanıp hapis yattığı Davutpaşa Kışlası önünde bir araya geldi. Etkinliğe, CHP İstanbul Milletvekilİ Süleyman Çelebi de katıldı.

Burada DİSK adına basın açıklaması yapan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 12 Eylül sorumlularının yargılanması için kurulan mahkemelerin sembolik olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, “Bugün itibariyle 12 Eylül’ün kukla mahkemelerinde, idam sehpalarında, yargısız infazlarında, cezaevlerinde, fişlemelerinde yüz binlerce insanın ödediği bedelin hesabı hala sorulmadı. Darbenin sorumlularının bir kısmı yargılandı, ceza aldı ancak bu yargılama iktidarın göstermelik bir siyasi propagandası faaliyeti olarak kaldı. Darbecilere yönelik bu sembolik yargılamayla övünenler ise amaçlarının darbecilerle amaçlarının çok da farklı olmadığını defalarca gösterdiler.”diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ise, bugün 12 Eylül’ün devam ettiğini belirtti. Çelebi, “Değişen şu; eskiden tanklar vardı, şimdi de TOMA var. Eskiden asker vardı, şimdi de polis var. O iki fotoğrafa da baktığınızda her iki fotoğrafın da daha ağırlaştığını göreceksiniz. Gençler az önce ’kahrolsun diktatörlük’ diye slogan atıyorlardı. Bu doğru ama şimdi bir başka diktatörlüğü başka uygulamaları sivil kimlik adı altında daha ağır bir şekilde yaşamın bütün alanlarında gördüğümüzü sekreter arkadaş anlattı.” diye konuştu.

"DAVUTPAŞA KIŞLASI MÜZE OLSUN"

Davutpaşa kışlasının müze olması gerektiğini ifade eden Çelebi, “Şu gördüğünüz yerde işkence gören arkadaşlarınızdan bir tanesiyim. Burasının gerçekten de bir demokrasi müzesi olmasını istiyorum. Yaşanılan işkencelerin burada nasıl yaşanıldığını göstermek açısından buranın bir demokrasi müzesi olmasını ve bir daha bu ayıbın ortadan kalkmasını hep talep ettik.” şeklinde konuştu.

Darbe sorumlularının sanki yargılanmışlar ve 12 Eylül yargılanmış gibi bir yaklaşımı doğru bulmadığını kaydeden Çelebi, “Eğer 12 Eylül yargılanacaksa o işkenceyi yapanlar yargılandığı ve ceza aldığı gün 12 Eylül yargılanacaktır. 12 Eylül tahribatlarının ortadan kalktığı gün 12 Eylül yargılanmış olur.” dedi.

“GREV ÖNÜNDEKİ YASAKLARI KALDIRACAĞIZ DİYENLER GREVİ KALDIRDI”

“İleri demokrasi diye ortaya çıkanların 12 Eylül Anayasasını referandumda kabul etmeleri sonucunda Türkiye’de bir gelişme yok tam tersi daha büyük engeller var.” diyen Çelebi sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hani Başbakan demişti ya ‘ Grev önündeki engelleri ortadan kaldırmak istiyor musunuz?’ Hep beraber bağırıyordu istiyoruz diye. ‘Sendikal hakların önündeki engellerin kalkmasını istiyor musunuz?’ denildiğinde herkes 'evet' diye bağırıyordu. Evet grev önündeki engelleri kaldırdı grev yasağı getirdi. Şişecam'daki grevi milli güvenlik gerekçesiyle yasakladı. Daha önce de Türk Hava Yollarındaki grevi de yasakladı. En son madenlere de grev yasağını koydu. Demek ki grev önünde ki yasakları değl grevi kaldırma operasyonunu 12 Eylülde yapmış oldular.”

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri