'Sularda ölmemek için yasaklara uymak gerek'

Boğulma vakalarının yüzde 70'inin sanılanın aksine denizde değil, tatlı su kaynaklarında yaşandığını ifade eden Konya İHH İnsani Yardım Derneği Arama Kurtarma Ekip Lideri İbrahim Cem Ortaarabacı, “Kendiniz ve sevdikleriniz için yasaklara lütfen uyun” dedi

Tüm uyarılara rağmen yasak dinlemeyenler, hayatını kaybetmeye devam ediyor. Gençler ve çocuklar serinlemiyor, adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Türkiye'de son günlerde hava sıcaklığının yükselmesiyle serinlemek için deniz, göl, gölet ve sulama kanallarına giren ya da kazalar nedeniyle su kaynaklarına düşenlerin yaşamını yitirdiği haberleri gelmeye başladı. Aksaray'da serinlemek için baraja giren çocuk boğuldu. Antalya'da yüzmek için ırmağa giren kişi boğularak, yaşamını yitirdi.

MANAVGAT'A SERİNLEMEYE GİTTİ CENAZESİ GELDİ!

Konya'dan Manavgat'a arkadaşıyla tatile gelen Ramazan Pekdurmaz (30), Ulukapı Mahallesi Bardaklar mevkisinde, Manavgat Irmağı'na girdi. Irmakta bir süre yüzdükten sonra çırpınmaya başlayan Pekdurmaz, arkadaşı ve çevredekiler tarafından kıyıya çıkarıldı. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin yaptığı kontrolde hayatını kaybettiği belirlenen Pekdurmaz'ın cenazesi Antalya Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Evli ve 3 çocuk babası Pekdurmaz'ın cenazesi adli tıptaki işlemlerin ardından yakınlarına teslim edildi.

SERİNLEMEK İÇİN SULAMA KANALINA GİRENLERİN SAYISI ARTTI!

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Arama Kurtarma Ekip Lideri İbrahim Cem Ortaarabacı, her yıl Türkiye'de 900 kişinin suda boğularak, hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Ortaarabacı, “Bu ölümlerin yüzde 70'i sanılanın aksine denizde değil, tatlı su kaynaklarında yaşanıyor” dedi. “Kendiniz ve sevdikleriniz için uyarıları dikkate almanızı ve yasaklara riayet etmenizi tavsiye ediyoruz” diyen Ortaarabacı, “Yazın havaların ısınmasıyla beraber dere, baraj, gölet ve sulama kanalına serinlemek ve yüzmek için giren vatandaşların sayısında ciddi bir artış gözleniyor” şeklinde konuştu.

SU SEVİYESİ ANİ ŞEKİLDE DEĞİŞİYOR!

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Arama Kurtarma Ekip Lideri İbrahim Cem Ortaarabacı, daha sonra şunları kaydetti: “Baraj ve gölet alanları engebeli zemine sahip olduğu için su seviyesi ani bir şekilde değişiyor. Bu durum ise boğulma riskini artırıyor. Baraj, gölet, sel kapanı, dere ve su kanalı gibi tatlı su kaynaklarına girmek çok tehlikeli, yasak ve ölümcüldür. Bu tip girişimleri gören veya şahit olan vatandaşlarımız kuralları ihlal edenlere gerekli uyarıları mutlaka yapmalıdır. Kendiniz ve sevdikleriniz için uyarıları dikkate almak ve yasaklara uymak gerekir.”

AİLELERE DE BÜYÜK SORUMLULUKLAR DÜŞÜYOR

Gençlerin ve çocukların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Konya İHH İnsani Yardım Derneği Arama Kurtarma Ekip Lideri İbrahim Cem Ortaarabacı, ailelerin de çocuklarını takip etmesi gerektiğini dile getirdi. Konya'da yüzme için ya havuzların ya da Beyşehir'deki plajın tercih edilmesinin daha doğru olacağına vurgu yapan Ortaarabacı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Boğulma vakaları, genelde iki çeşittir. Çok iyi yüzme bilen kişilerde ve bilinçsiz kişilerde vakalar görülür. Çok iyi yüzme bilenler, suda açılır, sonunu kestiremez. Bilinçsiz olanlar da nerede yüzeceğini bilemediği için boğulur. Bizim ekiplerimiz bile sulama kanallarına ve göletlere emniyetle iniyorlar. Çünkü su akıcı ve bataklık. Gençlere bunu anlatmaya çalışıyoruz ama bilinçsizlik hala fazla. Aileler, çocuklarının enerjisini başka yerlere yönlendirmeli. Enerjisini boşaltan, bilinçli bir genç göle veya sulama kanalına girmez.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri