SÜHOT Sorumlusu Öğretim Görevlisi Kadir Ersan Bilgin yaptığı açıklamada, topluluğun 2000'e yakın kayıtlı dansçısıyla Türkiye'nin en büyük üniversite dans topluluğu özelliğine sahip olduğunu belirtti.
Topluluğun farklı yörelere ait oyunlarla üniversiteli gençleri kültür mozaiğinde buluşturmayı amaçladığını bildiren Bilgin, topluluğun, sosyalleşme, paylaşımcılık, boş zamanları değerlendirme ve sağlıklı bir yaşam felsefesinin benimsetilmesi için uğraş verdiğini ifade etti.
Uluslararası birçok yarışma ve festivalde Türkiye'yi, Selçuk Üniversitesini başarıyla temsil eden topluluğun, 22?30 Ağustos 2008 tarihinde 25 ülkenin katılımıyla gerçekleşen ve bu alanda dünyanın en prestijli yarışması olarak kabul edilen ''40. International Polonya Zakopane Halk Dansları Yarışmasında'' dünya birincisi olduğunu anımsatan Bilgin, bu başarının yanı sıra son 3 yılda İtalya, Fransa ve Tayland'da sırasıyla ''Avrupa kültür ödülü'', ''en iyi oyun'', ''müzik dans ödülü'' gibi büyük ödüllere layık görüldüğünü belirtti.
Topluluk olarak sadece kolbastı ile gündeme geldiklerini ancak kolbastının dışında ulusal ve uluslararası yarışmalarda Türkiye'nin çeşitli yörelerinden çok sayıda oyunu da sergilediklerini vurgulayan Bilgin, şunları kaydetti:
''Artık Türkiye'de değil dünyada tanınıyoruz. Birçok uluslararası organizasyonda elde ettiğimiz başarıları gören çok sayıda ülkeden davetler aldık, almaya da devam ediyoruz. Yine önümüzdeki günlerde bir İtalya seyahati gerçekleştireceğiz. Orada da bir festivalde ülkemiz temsil edeceğiz. Kazandığımız her başarı bizleri daha da hırslandırıyor, başarılarımızı artırarak sürdürmek istiyoruz.''
Bilgin, topluluğun elde edilen bu başarılarla birlikte Anadolu'nun dört bir köşesinde var olan kültür zenginliğini tüm dünya ülkelerine tanıttığını ayrıca ülkeler arası sosyal ve kültürel ilişkilerin kurulması ve devamlılığın sağlanması adına da önemli ve bağlayıcı bir rol üstlendiğini bildirdi.
DANSÇI SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Katılımın her geçen gün arttığını ve dansçı sayılarının 2000'e yaklaştığını kaydeden Bilgin, 2011 yılı Mayıs ayında Guinness Rekorlar Kitabına girebilmek için rekor denemesi yapacaklarını belirtti.
Bilgin, Guinnes denemesi için gerekli projelendirme çalışmalarına başlandığını belirterek, ''Rekor denemesini kolbastı ile yapmayacağız. Denemeyi zeybek, halay gibi başka bir oyunla gerçekleştirmeyi planlıyoruz, ancak kesin kararımızı vermedik'' dedi.
Rekor denemesini tamamı üniversite öğrencilerinden oluşan en az 5 bin kişiyle yapmayı planladıklarını ifade eden Bilgin, bu sayının daha da fazla olabileceğini belirtti.
Bilgin, rekor denemesi konusunda üniversite yönetiminden tam destek aldıklarını, deneme için sponsor arayışlarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.
SÜHOT rekor peşinde koşuyor
Uluslararası ödüllere sahip Selçuk Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu (SÜHOT), tamamı üniversite öğrencilerinden oluşacak 5 bin dansçıyla yapacağı halk oyunu rekor denemesi için hazırlıklara başladı.