Sudan Koyun Geçirme Tanıtımı Şehirden Koyun Geçirmeye Dönüştü

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit Mahallesi’nde Türklerin Anadolu’ya gelişinden bu yana yapıladığına inanılan Sudan Koyun Sudan Geçirme Yarışması’nın tanıtımı yarışmaya katılacak koyunlar ve çobanlarla birlikte Denizli...

Denizli’nin Çal ilçesine bağlı Aşağıseyit Mahallesi’nde Türklerin Anadolu’ya gelişinden bu yana yapıladığına inanılan Sudan Koyun Sudan Geçirme Yarışması’nın tanıtımı yarışmaya katılacak koyunlar ve çobanlarla birlikte Denizli şehir merkezinde yapıldı. Etkinliği tanıtmak için bir araya gelen çobanlar köpek ve koyunlarıyla şehir merkezinde kortej yürüyüşü yaptı. Kortej yürüyüşüne Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turgut Tok, Çal Ziraat Odası Başkanı Ömer Ayhancı ve diğer protokol üyeleri katıldı.

    Çoban köpekleri ve koçlarla birlikte Bayramyeri’nden Delikliçınar meydanında bulunan Denizli horozu heykeline kadar vatandaşların şaşkın bakışları altında yürüyen çobanlar ve yarışmayı düzenleyen heyet üyeleri büyük ilgi çekti. Bir çok vatandaş koyunların fotoğraflarını çekmeye çalışırken bazı küçük çocuklar ilk kez canlı gördükleri hayvanlar karşısında korkarak yaklaşıp sevmeye çalıştı Koyunlar kaldırım boyunca giderken sıcağın çal ilçesine göre yüksek olmasından dolayı bunaldığını gören sahipleri Cumhuriyet Parkı'ndaki su havuzuna sokarak hem sudan geçme antrenmanını yaptırdı hem de hayvanlarını serinletti.

    Delikliçınar Meydanı'nda Cam Horoz heykeli önünde açıklama yapan Doç. Dr. Tok, 8 asırlık geleneğin halka duyurulması için kortej yürüyüşünün düzenlendiğini söyledi. Tok, "Sudan koyun geçirme yarışması Denizli ve yöresinin Anadolu coğrafyasındaki en eski Türk geleneğinin kortej yürüyüşüdür. Koyun yarışları bin yıldır bu yöreye gelmiş olan oğuz Türklerinin Türkistandan beraber getirmiş oldukları kültürel değerlerin günümüze yansımasıdır. Anadolu coğrafyasında kültürel anlamda en eski Türk geleneklerinden birisini yatıyoruz.” dedi.

    Bir karakoyun efsanesi olan hayvanın insan olan insana olan itaatin bir örneğinin gösterildiği yarışmanın 1176 yılında yapılan Miryokefalon Savaşı'ndan beri yörede yapıldığını vurgulayan Tok, "Her yıl bu yarışmalar yapılıyor. Bu yarışma hak ettiği şekilde ülke gündemine yerleşmesi gerekiyor. Bu yılki yarışları UNESCO’da inceleyecek. Bunların raporları neticesinde Denizli’nin ikinci bir ‘yaşayan kültür mirası’ listesine girebilecek." diye konuştu.

    Başkan Akcan da İspanya’da boğa güreşlerinin yapıldığını buralarda hep zarar verildiğini anlattı. Akcan, “Hayvanlara hep eziyet var. Hayvanlara hep ölüm var ama bizde bizde insan sevgisi olduğu kadar hayvan sevgisi de var. Hayvanlara eziyet vermeden bir koyun çobanın arkasından Büyük menderes Nehri’ni geçiyor.” şeklinde konuştu.

    Konuşmaların ardından çobanlar koyunları ve köpekleriyle birlikte Denizli horozu heykeli önünde fotoğraf çektirdi. CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri