Suç istatistikleri endişeleri artırıyor

Global İnitivate tarafından Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke arasında yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye organize işlenen suçlar listesinde Avrupa’da 1’inci, dünya genelinde 12’nci sırada.

Cezaların caydırıcı olmaması, toplumsal yapının bozulması ve ekonomik durumun suça yönlendirmesi Türkiye’deki kötü durumu özetliyor. Öte yandan 2021’in yıl sonu istatistiklerine göre Türkiye’deki 368 ceza infaz kurumundaki doluluk oranı da yüzde yüzü geçti.

Türkiye’deki suç işleme oranları giderek artıyor.  Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülke arasında Global İnitivate tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye, organize işlenen suçlar listesinde Avrupa’da 1’inci dünya genelinde 12’nci sırada yer aldı.  Araştırmada ülkemizde en çok işlenen suçun kaçakçılık olduğuna dikkat çekilirken altın ve petrol kaçakçılığının daha yaygın olduğu ortaya çıktı. Öte yandan ülkemizdeki toplam 368 ceza infaz kurumu bulunuyor. Ceza infaz kurumlarında doluluk oranının yüzde yüzü geçtiği Türkiye’de suç işleme oranlarının cezaevi doluluk oranıyla ilişkili olduğu biliniyor. İşlenen suçlara karşı verilen cezaların caydırıcı olmaması, cezaevi yetersizliği, toplumsal yapının bozulması ve ekonomik durumun suça yönlendirmesi Türkiye’deki suç istatistiklerinin neden yükseldiğini ortaya koyuyor.

TÜRKİYE, ORGANİZE SUÇTA AVRUPA BİRİNCİSİ

Global İnitivate tarafından 193 Birleşmiş Milletler ülkesi arasında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizdeki suç oranlarının yüksek olduğu bir kez daha ortaya kondu. Türkiye 1-10 puanlık skalada 6,89 puanla 193 ülke arasında suç istatistikleriyle 12’nci sırada. Avrupa ülkeleri arasında organize suçun en çok işlendiği Türkiye’de altın ve petrol kaçakçılığının yaygın olduğuna dikkat çekildi. Başta Adana, İstanbul ve İzmir olmak üzere Türkiye’deki suç şebekelilerinin petrol kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu satışı, silah kaçakçılığı gibi bir dizi sınır dışı suç faaliyeti içerisinde olduğu tespit edildi. Raporda Türkiye’nin organize suça ve suç şebekelerine karşı koyma oranının da düşük olduğu gözler önüne serildi.

CEZAEVLERİ TIKA BASA DOLU

Türkiye’deki suç istatistiklerinin giderek yükselmesi ceza infaz kurumlarındaki vahim tabloya dikkatleri çekti. Son 6 yılda 126 yeni cezaevi açılan ülkemizde toplam 368 ceza infaz kurumu bulunuyor. Cezaevlerinin toplam kapasite 251 bin 88 kişi ama 2021 sonu itibarıyla cezaevlerinde 287 bin 716 kişi bulunuyor. Ceza infaz kurumlarındaki doluluk oranının yüzde yüzün üzerinde olmasına bağlı olarak Türkiye’de yargı sisteminin tam manasıyla işletilemediği biliniyor. Ekonomideki kötü gidişatın gençleri suça teşvik ettiği gerçeği de Türkiye’deki kötü durum hakkında endişeleri artırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri