ŞUBAT ŞEHADET VE KAYIP AYIDIR

Süleyman Küçük

İskilipli Atıf Hoca’dan Hacı Veyis zade Mustafa Efendi’ye, Metin Yüksel’den Mehmet Kurucu Hoca efendiye, Hasan El-Benna’dan dan Abdülhamid Han’a, Şeyh Es’ ad Erbili’den, Malcolm X’e, Şeyh Şamil’den Mahmut Sami Ramazanoğlu’na, Mahmut Esat Coşan’dan, Zelimhan Yandarbiyev’e, El Halil katliamından Abbas Musavi’ye kadar birçok sembol ismin Şubat ayında şehit edilmesi ve vefat etmesi nedeniyle Müslümanlar arasında “Şubat ayı şehadet ve kayıp ayı” olarak tanımlanıyor.

Vefat günleri Şubat ayı günleri sıralamasına göre şöyledir:

İskilipli Atıf Hoca “Şapka Kararnamesi” ile ilgili olarak bir gece evinden alındı. 3 Şubat Çarşamba günü şapka devriminden önce yazmış olduğu bir risaleden dolayı şapka devrimine muhalefetten, Kel Ali’nin riyasetindeki mahkemenin önüne çıkardılar. Müdafaa sırası kendisine gelince de “Savunmaya gerek yoktur” diyen Hâkim Kel Ali (Ali Çetinkaya) tarafından idama mahkûm edildi.

İskilipli Atıf Hoca  4 Şubat 1926 ‘da Perşembe günü asılarak şehit edildi.

Şeyh Es’ ad Erbil’i ise, meşhur Menemen olaylarından dolayı, bu olaylarla hiçbir ilgisi olmadığı halde yargılandı ve idama mahkûm edilen âlimlerdendi.

Şeyh Es’ ad Erbil’i - 4 Şubat 1931’de idam edilerek şehid edildi.

Mahmut Esat Coşan, Şeyh Mehmed Zahid Kotku(rha) den sonra İskenderpaşa cemaatinin sorumluluğunu üstlenmişti.

Yurt dışındakiler kadar yurt içindeki zalimleri de rahatsız ettiği için 4 Şubat 2001 tarihinde, damadı Prof.Dr. Ali Yücel Uyarel ile bir cami açılışı yapmak için Grifit şehrine giderken, Avustralya yerel saatiyle 12'de, Sydney civarında, Dubbo kasabası yakınlarında geçirdiği şaibeli bir trafik kazası sonucu vefat etti.

Dağıstan kartalı Şeyh Şamil 4 Şubat 1871 Kafkasya’daki rus kuvvetlerine karşı verdiği destansı mücadelenin önderi olarak giriştiği savaşta yaralanarak esir düştü ve serbest kaldıktan sonra İstanbul'a gelen Şamil o dönemin Osmanlı padişahı olan sultan Abdülaziz tarafından sarayda ağırlandı. Daha sonra hac vazifesini yerine getirmek için Mekke'ye gitti. 74 yaşlarında 1871 yılının yine bir 4 Şubat günü vefat etti.

Konya şehrinde yaşayan herkesin olduğu gibi bizimde çocukluk dönemlerimizden hatırladığımız ve Konya’nın ikinci Mevlana’sı olarak bilinen Âlim ve velilerimizin büyüklerinden olan Hacı Veyiszade Mustafa Efendi 1960 yılının başında rahatsızlanır ve gün geçtikçe artan rahatsızlığı sonucunda 5 Şubat günü Son sözleri ola: " Çare tükendi, imdadımıza yetiş Ya Rasulullah!" diyerek ruhunu teslim eder.

8 Şubat 1995 günü ise Hacı Veyis Zade Mustafa Kurucu Hocaefendinin hayr ül halefi olarak bilinen ve kendisinin vefatından sonra Aziziye Camii imam ve hatipliğine getirilen büyük oğlu Hacı Mehmet (Kurucu) Hocanın vefat günüdür.

10 Şubat 1918 tarihi Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı 113. İslam halifesi olan II. Abdülhamid Hanın vefat günüdür.

1842 yılında dünyaya gelen Cennetmekân II. Abdülhamid Han 1918 senesinde 76 yaşında vefat etti.

1892 yılında Adana’da dünyaya gelen Şeyh Mahmut Sami Ramazanoğlu Üstadı Esad Erbilli Efendi’nin irşad halkasına katıldığı tasavvuf hayatını İstanbul’da başlayan hastalığının, Medine’de de artmasından sonra 12 Şubat 1984 günü Medine’de vefat etti ve Cennet-ül Bâki’ye defnolundu.

Müslüman Kardeşler Hareketi’nin (İhvan-ı Müslimin) kurucusu olan İmam Hasan El Benna, hayatı boyunca İslami bir mücadelesini yükseltti ve Filistin meselesini İslam’ın meselesi olarak Müslümanların gündemine taşıdı.

1949 yılının Şubat ayında düzenlenen bir konferansından çıkarken silahlı saldırıya uğradı ve Mısır polisinin hastaneye müdahale ederek tedavi görmesini engelledi ve 12 Şubat 1949’da şehit edildi.

Şehadetinden sonra da polis zulümlerine devam etti ve Kahire’de camiler kapatıldı. Müslüman erkekler tutuklandığı için Cenaze Namazını sadece babası ve kadınlar kıldılar.

Çeçenistan’ın Cevher Dudayev’den sonra ikinci devlet başkanı Zelimhan Yandarbiyev’e Rusya’nın 1999’da Çeçenistan’ı ikinci kez işgal etmesinden sonra başlatılan cihadda önemli rol oynadı. Çeçenistan’ın bağımsızlık davasında önemli bir yeri olan Yandarbiyev, 13 Şubat 2004’te arabasına konan bir bombanın patlatılması sonunda ağır yaralandı hastaneye kaldırılmasından kısa bir süre sonra 13 Şubat 2004 günü şehid oldu

"Şahadet bir çağrıdır, tüm cağlara ve nesillere" diyerek şehadet davasında ben de varım diyen ve Molla Sadreddin Yüksel Hocaefendinin oğlu olan Türkiye Müslümanlarının yiğit evladı Metin Yüksel 23 Şubat 1979 tarihinde gencecik bir fidan iken Müminlerin bayram günü olan Cuma günü Fatih Camii avlusunda hain kurşunlara hedef oldu ve şehit oldu.

Derisi siyah, kalbi aydınlık ve beyaz olan ve Amerikalı Müslümanların bir devrine damga vuran büyük eylem adamı Malcolm X (Malik El Şahbaz) 21 Şubat 1965 de coşkulu bir konferans sırasında şehit edildi.

25 Şubat 1994 tarihi ise, Sabah namazını kılan Müslümanların 84 tanesinin Zalim israil'in kahpe kurşunları ile şehit oldukları gündür.

27 Şubat 2011 tarihi ise Muhterem Necmettin Erbakan Hocanın vefat tarihi olarak tarihteki yerini aldı.

Merhum Erbakan Hocadan elbette çok daha farklı bir şekilde bahsetmek gerekir.

Bu nedenle bu yazıyı burada sona erdiriyoruz.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.